Radnici Aptiva radili po 12 sati i padali u nesvest, sada rade osam sati, ali sedam dana nedeljno

Nakon što su u "Aptivu" u Leskovcu radili po 12 sati 5 dana nedeljno, sada rade po 8 sati, ali 7 dana, a poslovodstvo tvrdi da je sve dobrovoljno.
Radnici Aptiva radili po 12 sati i padali u nesvest, sada rade osam sati, ali sedam dana nedeljno
Foto: Pixabay
Dvanaestočasovno radno vreme, kada je oko 4.000 radnika britanske kompanije "Aptiv" u Leskovcu dve nedelje radilo od 60 do 72 sata u sedmici, izazvalo je burne reakcije radnika i sindikata, pa je ova firma povukla tu odluku i radno vreme vratila na 8 sati, ali 7 dana u nedelji, što je ponovo izazvalo veliko nezadovljstvo, piše "Blic".
 
Raspored o radu 56 sati nedeljno, 16 više od propisanih, okačen je na oglasnoj tabli u proizvodnji i dostavljen medijima. Dok jedni radnici tvrde da je "dara prevršila meru", te da ih njihovi šefovi primoravaju da ispoštuju novi raspored, u samoj firmi tvrde da je sve na dobroviljnoj osnovi.
 
- Posle prošlonedeljnog razgovora sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca u našoj firmi, odgovorno tvrdim da nijedan lider nije prišao radniku i ubeđivao ga da radi svih 7 dana. Lepo smo objasnili da u nedelju, sedmi dan u sedmici, može da radi svako ko želi da zaradi više. A fakat je da se nama žuri jer smo iznenada dobili veliku porudžbinu od našeg nemačkog kupca "Dajmlera" - priča za "Blic" jedna članica menadžmenta u "Aptivu" koja je zahtevala anonimnost.
 
Predsednik sindikalne organizacije u ovoj fabrici Marko Todorović kaže da se danas nije osećala tolika nepetost kao prethodne dve nedelje.
 
- Danas se počelo sa osmočasovnim radnim vremenom, pa ćemo videti kako ćemo dočekati narednu nedelju. U svakom slučaju, ovde je bilo mnogo stresova, mnogo suza i mnogo padanja u nesvest - kaže Todorović.
 
Pedesetogodišnja radnica priča da je prošle nedelje non-stop ispred fabrike dežurala hitna pomoć.
 
- Radnice su najčešće pri kraju dvanaestog sata padale u nesvest jer je naš posao veoma težak. Stoji se ceo dan na nogama, rukama se radi jedna te ista operacija i jednog momenta počne da ti se vrti u glavi - navodi ova radnica, majka dvoje dece.
 
Oko 900 radnika ove kompanije u Leskovcu otišlo je na bolovanje, pa je menadžment bio prinuđen da pomoć potraži i u radnoj snazi iz rumunske fabrike, a danas je u fabriku stigla delegacija od 20 ljudi iz centralne firme.
 
Radno vreme sa 12 na 8 sati vraćeno je po nalogu republičkih inspektora, što je u Leskovcu pozdravljeno u javnosti, ali s druge strane postoji bojazan da "strancima ne dosadi" i da fabriku presele negde.
 
- Ja se negde toga pribojavam jer ova frabrika može da radi fantastično, samo su problem naši ljudi, domaće poslovodstvo koje, verovatno, stvarajajući sebi neke pozicije, maltretiraju ljude i omalovažavaju. Oni su krivi i za ovu situaciju jer se nisu dobro organizovali, pa su radnicima nametnuli pakleni tempo - komentariše sindikalac Marko Todorović.
  • Dragojlo

    07.07.2021 06:07
    Zakon o radu
    Vucic je promenio zakon o radu. Sad smo robovi. Eto glasajte opet.
  • Zorana

    06.07.2021 17:58
    Nije moguce, pa vecina naroda ovde misli kako je kapitalizam najbolji sistem, sta je sada ne svidja se nekome? Ima sada da se radi po 17 sati i da se pita ima li jos
  • Aleksej

    06.07.2021 13:40
    Xexe
    A gde su sada nevladine organizacije da se bore za ljudska prava, gde je ambasadorka Engleske da vidi kao se radi u njihovoj koloniji??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.