Upozorenje NBS povodom napisa o "prvoj srpskoj digitalnoj valuti Lazar"

Povodom navoda da je izdata prva srpska virtuelna valuta, NBS saopštava da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine.
Upozorenje NBS povodom napisa o "prvoj srpskoj digitalnoj valuti Lazar"
Foto: Pixabay
Narodna banka Srbije navodi i da joj do danas nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja.  
 
Ukazuje da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini i napominje da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.
 
Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove, jer postoji značajan rizik da će izgubiti celokupna uložena sredstva.
 
Narodna banka upozorava i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna do pet miliona dinara, a "kao nadzorni organ preduzeće sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava".
 
Prethodno su se u medijima pojavili navodi da je i Srbija dobila digitalnu valutu koja će se zvati "Lazar", čiji je izdavalac broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine.
  • Nikola

    10.07.2021 14:45
    Kriptonovac
    Kao srbija ne sme da ima svoj kriptonovac.to je sukobinteresa bitkoin je valuta bez konkurenta
  • Crni

    07.07.2021 23:56
    Valuta Lazar
    Ja sam se prijavio dok je jos ima a vi vidite sta cete kada izmene zakon i uvedu zabrane. Ova valuta je oglasena u skladu sa zakonom i prva je u Srbiji. Cena ce kasnije samo da raste jer ce biti jedina!
  • Nekoiz(stečajne)mase

    07.07.2021 06:00
    Ja povodom oglasa
    Ruža iz Jagodine???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.