Proizvodnja automobila smanjena zbog nedostatka mikro-čipova

Nedostatak mikro-čipova na svetskom tržištu dovešće do smanjenja proizvodnje automobila i to za oko pet miliona ove godine, ocenjeno je u analizi Centra za auto-moto istraživanje iz Duizburga.
Proizvodnja automobila smanjena zbog nedostatka mikro-čipova
Foto: Pixabay
Do kraja godine širom sveta se očekuje registracija 74,8 miliona novih vozila, što je za 9,3 odsto više nego 2020. godine. Da ne postoji problem sa isporukama čipova, širom sveta bi bilo prodato oko 80 miliona automobila, tvrde autori studije, koju je objavio nemački dnevnik Velt.
 
Očekuje se da će situacija u drugoj polovini godine zbog nedostatak čipova na tržištu biti gora nego sada. Vreme isporuke čipova će biti duže i zbog toga će doći i do kašnjenja isporuka automobila i naredne godine, prenosi Tanjug.
 
Studija polazi od toga da će nedostatak mikro-čipova trajati do početka 2023. godine. Nakon toga očekuje se novi problem, a to su baterijske ćelije za elektroautomobile, za kojima će vladati velika potražnja. 
  • Dragan

    13.07.2021 14:41
    Ah
    Rimac auto u Hrvatskoj nabavio mikro čipove. Mladi poslodavac zna posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija