Uskoro sistem koji će pratiti i proveravati sve državne plate u Srbiji

U Srbiji uskoro počinje da se primenjuje novi sistem koji će pratiti i proveravati svih 600.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate, naknade i dažbine, objavio je danas "Blic".
Uskoro sistem koji će pratiti i proveravati sve državne plate u Srbiji
Foto: 021.rs
Novi sistem obuhvatiće više od 10.000 korisnika državnog novca, a projekat je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom.
 
Kako je navedeno, prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase, pa će se u sekundi dolaziti do iznosa njihovih plata, ali i do naknada za učešće u različitim odborima, koje su često i veće od same zarade.
 
Na projektu će direktno raditi 3.000 ljudi, a ceo sistem će u javni sektor biti uveden fazno. Prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo. U poslednjoj fazi projekta će dobiti i lokalne samouprave, a sve treba da bude završeno do kraja 2023. godine.
 
Novi projekat, kako je navedeno, omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate.
 
To znači da će biti kontrolisani rashodi izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a time otklonjene moguće greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe, naveo je "Blic".
 
Plate zaposlenih u javnom sektoru su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika i iznose sada 73.277 dinara, dok je 61.529 dinara prosečna zarada u privatnom sektoru.
  • Ja

    06.08.2021 21:45
    ?????
    Eeeee, baš me živo zanima da li će primetiti razliku u plati u istoj firmi isti posao a različite plate, razlika i po 5.000-6.000 hiljada dinara, higijeničarka - spremačica, ne znam u čemu je razlika, ali znam da je u plati, a što ne zna se!!!
  • A3

    06.08.2021 20:21
    Kompjuteri ne koriste uvek
    Digitalizacija će nam isprazniti kasu. Mnogo bata se bavi kompjuterizacijom. Stručni nisu, ali dobro naplaćuju.
  • ko razume shvatiće

    06.08.2021 19:32
    Sistem spojenih sudova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija