Zimske brige na letnjoj vrelini: Šta se dešava sa gasom?

Mada se žitelji Starog kontinenta nedeljama "kuvaju u toplotnom paklu", političare Starog kontninenta mnogo više zabrinjava smanjena isporuka gasa usled havarije u ruskoj fabrici.
Zimske brige na letnjoj vrelini: Šta se dešava sa gasom?
Foto: Pixabay
Prošla zima bila je hladna, Evropska unija je potrošila rekordnih 470 miljardi kubika gasa. Rezerve u skladištima gasa su već krajem marta bile niže nego ikada u istom periodu godine. 
 
"Gasprom", ruski državni izvoznik goriva, utvrdio je da samo u njegovim evropskim skladištima ima 25,5 milijardi kubika gasa manje nego što je uobičajeno, a da bi se dostigao željeni nivo biće potrebno da se tokom nekoliko meseci upumpa i do 50 odsto više gasa nego što se obično radi. Krajem grejne sezone dva najveća "Gaspromova" rezervoara u Evropi, u nemačkom Redenu i austrijskom Hajdehu, bila su skoro sasvim prazna.
 
Polovinom gasovoda
 
Kao što je standardna praksa, jun i deo jula su rezervisani za održavanje i popravke gasne mreže. Samo mesec dana nakon početka isporuke za narednu grejnu sezonu, 5. avgusta došlo je do havarije u fabrici gasa na Novom Urengoju, najvećem ruskom nalazištu. Reč je o ozbiljnoj havariji sa polja odakle se dobar deo gasa izvozi, ali čija je glavna namena, ipak, snabdevanje domaćeg tržišta.
 
Gotovo trenutno, ruski izvoz je smanjen, tačnije prepolovljena je isporuka iz gasovoda "Jamal" kojim se godišnje, preko Belorusije i Poljske, na zapadni deo kontinenta isporuči oko 32 milijardi kubika gasa. Mogućnost da se uveća transport preko Ukrajine je izostala pošto je na redovnom trgovačkom sastanku ruska strana, nezadovoljna iznenada znatno povećanom cenom, zakupila samo četiri odsto ponuđenog dodatnog kapaciteta. Na Zapadu su počeli da brinu; jeste da do decembra ima još vremena, ali protekla zima je podsetila na nekadašnje hladnoće i potrošnju energenata.
 
Prednost dugoročnim ugovorima
 
Na upite zapadnih medija, "Gasprom" je odgovorio da redovno ispunjava sve obaveze i dodao "da su dugoročni ugovori osnov poslovanja 'Gasproma' u Evropi", objašnjavajući da transportne kapacitete zakupljuju prema dugoročnim ugovorima, a ne bukiraju gasovode pre nego što ugovore prodaju. Iz stava ruske kompanije je vidljivo da drugoj strani preporučuju dugogodišnje ugovore umesto, poslednjih godina dosta popularnog, kupovanja na spotovima.
 
Naravno da velika gasna kompanija uvek ima robe i za iznenadne potrebe kupca. Stoga je i ruska firma što izgradila, što kupila sedam velikih skladišta unutar Evropske unije u koje, uglavnom van grejne sezone, upumpava gas, a odakle tokom zime dodatno snabdeva potrošače količinama često izlicitiranim upravo na gasnim aukcijama. U ovakvim aranžmanima poslovni rizik je daleko viši na strani ponuđača. Stoga su aukcijska nadmetanja zgodna za robu koja se svakodnevno nudi i prodaje.
 
Skok cene na berzi
 
Snabdevanje gasa je kudikamo složenije, podrazumeva ne samo duga geološka ispitivanja, već i višegodišnje postupne razrade nalazišta, složen transport i distribuciju. Godinama je počivao na dugogodišnjim ugovorima, tek u poslednje vreme, sa naletom neoliberalizma, insistira se na bezmalo svakodnevnom utrživanju. Obećanja da će nov način kupoprodaje dovesti do snižavanja cene gasa, samo su se povremeno ostvarila.
 
Nije bilo potrebno da se dugo čeka reakcija na havariju i smanjene isporuke. Berza gasa u Holandiji reagovala je već 6. avgusta tako što je cena sa 550 trenutno skočila na 586,3 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. Skuplje nego ikada do sada.
 
Razvijena i pouzdana gasna mreža
 
Međutim, ima još vremena da se isporuke u Evropsku uniju uvećaju. Potrebno je da svi učesnici u lancu realno shvate sopstvenu i pozicije partnera u iznenada nastalim okolnostima. Ipak, aktuelno smanjenje isporuke je istovremeno i signal da gasnih transportnih kapaciteta nema previše, tim pre što su pojedini, naročito preko Ukrajine, poprilično stari i, što je i gore, nedovoljno održavani.
 
Sa ruske strane moglo se čuti da je sada vidljivo koliko bi sve bilo bolje da je gotov gasovod "Severni tok 2". Nije sporno i stoga je dobra nedavna odluka Bajdenovog tima da odustane od višegodišnjeg američkog sankcionisanja svake kompanije koja, direktno ili posredno, učestvuje u izgradnji grandioznog projekta. 
 
Ostalo je da se postavi još sedamdesetak kilometara cevi po dnu Baltika. Obim posla nije prevelik i mogao da se završi do kraja godine, taman kada je, po pravilu, špic evropske energetske potrošnje. Aktuelna kriza u isporuci gasa Starom kontinentu još jednom pokazuje koliko je značajno imati pouzdanu i dobro razvijenu transportno-distributivnu energetsku mrežu. Pouka je za sva vremena.
  • /

    22.08.2021 11:58
    /
    gas?
    sta je sa ugljem za siromasna domacinstva u srbiji?
    posle napada prosle zime na mafijase da prodaju glinu umesto uglja prekinuli su snabdevanje
  • khfg

    21.08.2021 10:50
    > tim pre što su pojedini, naročito preko Ukrajine, poprilično stari i, što je i gore, nedovoljno održavani

    Ima li dokaze, nezavisni od Gasproma i ruske vlade u celom?
  • Mirko

    20.08.2021 14:33
    Imerija u kojoj sunce ne zalazi se lagano odvaja od zavisnosti gasa.
    Uveliko se prebacuju na struju, razvijaju fuzione reaktore a uporedo rade
    i da se sadasnja gasna infrastruktura preradi i koristi za distribuciju hidrogena.

    A balkanski tigar ceka sta ce sibirski medved da mu kaze.
    Bruka Miljenko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.