Poslodavci i sindikati: Čemu pregovori o minimalcu, uvek bude kako Vučić kaže

Timovi poslodavaca, sindikata i države koji pregovaraju o minimalnoj ceni rada ponovo bi trebalo da se sastanu sutra, 23. avgusta.
Poslodavci i sindikati: Čemu pregovori o minimalcu, uvek bude kako Vučić kaže
Foto: 021.rs
Poslodavci i sindikati nezadovoljni su zbog činjenice da je socijalni dijalog formalnost jer "na kraju bude kako je predsednik Srbije Aleksanar Vučić izračunao".
 
Predsednik Vučić prošle godine je unapred "obračunao" koliko će biti povećanje i tako se i dogodilo, a to je učinio i sada, najavljujući povećanje za narednu godinu, sa 32.000 na oko 35.000 dinara. To su zatim ponovili i članovi vlade. 
 
Ekonomski savetnik u sindikatu UGS Nezavisnost Zoran Ristić podseća da je predsednik Srbije i prošle godine pre pregovora rekao koliko treba da iznosi minimalna cena rada i da je tako i bilo.
 
"I ove godine Vučić je unapred rekao koliko treba da iznosi minimalna zarada, pa ćemo videti da li će tako biti, ali su na taj način obesmišljeni pregovori", rekao je Ristić.
 
Sa tim se slaže i direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.
 
"Čemu pregovori za visinu minimalne mesečne zarade za sledeću godinu kada je Vučić rekao kolika će biti. Kunemo se u socijalni dijalog, a eto kako izgleda", rekao je Drobnjaković.
 
Do 15. septembra trebalo bi da se utvrdi konačan iznos minimalca. Propisi predviđaju da, ako se ne postigne dogovor, visinu minimalne zarade utvrđuje vlada, što je i učinila prošle godine.
 
Drobnjaković naveo je da će se poslodavci boriti za povećanje neoporezive osnovice.
 
"Niko nije povećao promet, odakle da isplatimo veće zarade. To nije samo povećanje minimalca već i svih ostalih plata jer ako se poveća minimalna i ostali radnici traže da se i njima poveća zarada", rekao je Drobnjaković.
 
Istakao je da država, ako želi da popravi položaj radnika, treba da ukine porez na celu minimalnu zaradu umesto na deo.
Neophodno je, dodao je, umesto proporcionalnog poreskog sistema uvesti progresivni, kako bi više bili oporezovani oni koji više i zarađuju.
 
Sloga: Nastavak unižavanja srpskih radnika 
 
I predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ističe da se sa pravom može postaviti pitanje čemu služe pregovori partnera iz Socijalno-ekonomskog saveta i čime će da se bavi Radna grupa tog tela ako Vlada prejudicira da ta cifra ne može da bude veća od 35.000 dinara čime se, kako kaže, krši ono što je ranije dogovoreno.
 
"O čemu predstavnici socijalnih partnera treba da pregovaraju na sastancima Radne grupe ako je Vlada zauzela stanovište u kom procentu minimalac treba da bude podignut. Mi smo protiv toga da minimalac od 1. januara sledeće godine bude u iznosu koji predlaže Vlada, jer bi se na taj način prekršio dogovor koji su socijalni partneri ranije doneli na Socijalno-ekonomskom savetu", objašnjava Orbović.
 
Sindikat "Sloga" ocenio je da je najava povećanja minimalne zarade za oko 2.000 dinara nastavak "unižavanja srpskih radnika u zemlji jeftine radne snage, potkupljivih političara, sindikalnih spletkaroša, demagoga i manipulatora ljudskim sudbinama".
 
"Iako bi minimalnu cenu rada do 15. septembra trebalo da dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca, to se neće ni ovoga puta dogoditi, jer će 'minimalac' doneti Vlada Srbije, a po predhodnoj odluci jednog čoveka, Aleksandra Vučića", ističe se u saopštenju.
 
Sindikat "Sloga" je pozvao čelnike sindikata "Nezavisnost" i Saveza samostalnih sindikata Srbije da prestanu da "izigravaju sindikalne marionete u Socijalno-ekonomskom savetu i da zarad svojih, pre svega ličnih benefita drže srpske radnike u stanju ropstva, siromaštva i nemaštine".
  • Srdjan

    26.08.2021 17:59
    Efektiva
    Nominalno ce povecati a kada se uracuna inflacija efektivno je to smanjenje. Oni imaju kamione, avione , jedu rupicasti sir,piju dom perinjon a narod neka crkne
  • dzolle

    26.08.2021 13:32
    A zakon o obaveznoj plati svaki mesec ni u snovima....Radis a gazda ne placa platu zato sto mu zakon dozvoljava da drzavi plati porez za platu a platu i licni dohodak k...c!!!!!
  • Haha

    24.08.2021 17:15
    I tako... Dok se oni natežu, benzin poskupljuje po trideseti put, struja, gas, grejanje, država diže akcize, info stan sve veći... A oni se još natežu oko 5 000 sa početne tačke pregovora koji su započeli davno. Sindikati su izdali radnike još davnih dana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.