Američka komisija za trgovinu ponovo pokrenula postupak protiv Fejsbuka

Američka Federalna komisija za trgovinu ponovo je pokrenula postupak protiv Fejsbuka, navodeći da kompanija treba da bude rasparčana i primorana da proda aplikacije Instagram i Votsap.
Američka komisija za trgovinu ponovo pokrenula postupak protiv Fejsbuka
Foto: Pixabay
Revidirana žalba tvrdi da Fejsbuk ima monopol nad društvenim mrežama u SAD, kao i da kompanija ima praksu gušenja konkurencije.
 
Žalba je delimično izmenjena u odnosu na prethodnu, a Federalna komisija za trgovinu (FTC) traži da ostane zapečaćena 10 dana dok ne počne proces.
 
FTC i antimonopolski organi negoduju zbog veličine i moći Fejsbuk imperije, kao i načina na koji posluje i onemogućava konkurenciju kupujući kompanije u razvoju.
 
Slučaj se zasniva na imejlu Marka Zakerberga, koji je 2008. godine poslat menadžmentu, u kojem se navodi "da je bolje kupovati nego se nadmetati".
 
Pravnici FTC-a tvrde da je Fejsbuk dosledan toj strategiji, prateći razvoj rivala i kupujući ih pre nego što mogu da postanu pretnja.
 
Te kupovine uključuju i Instagram i Votsap, koji danas čine veliki deo kompanije Fejsbuk.
 
Zakerberg veoma aktivno traži način da integriše te tri aplikacije, pod parolom lakoće korišćenja, ali kritičari tvrde da bi takvo tehnološko objedinjavanje učinilo težim posao regulatora da rasparčaju tri aplikacije.
 
FTC optužuje Fejsbuk za monopol na tržištu društvenih mreža u SAD, zato što kontroliše i Fejsbuk i Instagram. Jedini suparnik na tom polju je Snepčet, koji ima daleko manje korisnika od svake od pomenutih mreža.
 
Fejsbuk se takođe optužuje da nastavlja da model kupovine konkurencije, pomoću čega stvara defakto zaštitni šanac oko svog monopola nad društvenim mrežama. Upozorava se i da će kompanija nastaviti sa tom praksom ukoliko ne bude zaustavljena.
 
U zaključku, FTC traži da Fejsbuk proda svoje delove, uključujući Instagram i Votsap, kako bi se osigurala zdrava konkurencija. Zahteva se i da se Fejsbuku zabrane slične kupovine u budućnosti, odnosno da se zahteva obavezna provera budućih kupovina manjih kompanija.
  • Dragan

    23.08.2021 19:00
    Ah
    Treba pokrenuti svetsku akciju koja bi zabranila rad Microsoft,Google i njihove aplikacije jer su one privatizovane internet.Nemaju šta one nama nametati reklame.Platite nam pa ćemo gledati.Em naplaćuju usluge,em nameću svoje uslove i što je smešno da je za sve sporove nadležan sud u SAD.Danas internet liči na magacin svakakve robe,zaglupljivanje ljudi.Nigde zabave,obrazovanja,saveta,pomoći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.