Kolike su plate u javnim preduzećima, a kolike kod prosečnog radnika?

Prosečne zarade su za mesec dana ostale na gotovo istom nivou, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Kolike su plate u javnim preduzećima, a kolike kod prosečnog radnika?
Foto: 021.rs
Novi podaci odnose se na jun i, prema statistici, prosečan Novosađanin zarađuje 73.526 dinara bez poreza i doprinosa. 
 
Na nivou cele Vojvodine prosek plate je 61.792 dinara neto, mahom zbog Novog Sada i pojedinih gradova koji dižu prosek. U ostalim mestima u Vojvodini plate su znatno niže od proseka, a kao i do sada, najmanje zarade imaju radnici prijavljeni u Baču - svega 49.186 dinara neto.
 
Kolike su zarade u javnom sektoru?
 
U visini plata dominiraju zaposleni na visokim funkcijama u administraciji i u javnim preduzećima. Oni dižu prosek, pa je tako mesečna plata na državnim administrativnim pozicijama u proseku 76.093 dinara neto. U javnim preduzećima je prosečna plata 73.844 dinara neto.
 
Zaposleni u zdravstvu i oblasti socijalne zaštite imaju za koju hiljadu veće plate. Oni su u junu zaradili u proseku 71.865 dinara, a još niže su plate u obrazovanju i kulturi. Prema statistici, prosečna plata u ove dve oblasti je 66.770 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Šta je realno?
 
Poznato je da statistika o prosečnoj plati ne prikazuje pravo stanje stvari. Republički zavod za statistiku vodi evidenciju o mnogo realnijem proseku koji se naziva medijalna zarada, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Ta suma mnogo je bliža najnižoj plati u celoj Vojvodini i iznosi 49.999 dinara neto.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Vesna

    28.08.2021 21:04
    Da imam ne prosecnu, nego i najnizu platu, lupala bih se u dupe :D
  • Vanja

    27.08.2021 21:47
    Plata ispod proseka u jednom Zavodu, drzavnoj, javnoj ustanovi. Zvuci neverovatno, ali je nazalost istinito...sve sa fakultetom, plata je daleko ispod proseka :(
  • Statistika

    26.08.2021 13:45
    @NS
    Žalite se jer statistički podatak o prosečnoj zaradi u sebe ne ubraja građane koji nisu zaposleni i ne zarađuju ništa? Ne ubraja taj podatak ni penzionere iako imaju primanja na ime penzije, pa? Da li osim potrebe da nipodaštavate statistiku kao nauku odnosno zarad dnevne doze političarenja imate neki drugi razlog zašto se na ovo žalite? Da li treba i podatak o prosečnom fertilitetu korigovati jer ubraja samo žene a ne i muškarce kao ni devojčice pre puberteta? Da li treba i podatak o procentu građana koji su završili osnovno obrazovanje korigovati jer ne ubraja decu predškolskog ili predsrednješkolskog uzrasta?

    Upravo suprotno, statistički podaci su tačan zbir tačnih podataka a statistika je egzaktna nauka. Ono što je netačno ili podložno manipulaciji je potonja interpretacija pojedinaca koji jedan isti statistički podatak tumače onako kako oni žele a spram svojih sopstvenih ubeđenja, najčešće političkih, umesto onako kako jeste, dopadali im se podaci ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija