Privatizacija u Srbiji se nastavlja, najviše šansi za prodaju ima "Lasta"

Proces privatizacije, koji je gotovo bio zaustavljen, trebalo bi uskoro da se nastavi objavljivanjem oglasa za sedam kompanija, među kojima su i "Lasta" i "Petrohemija".
Privatizacija u Srbiji se nastavlja, najviše šansi za prodaju ima "Lasta"
Foto: Pixabay
To praktično znači da od 14 kompanija, koje je u ovoj godini trebalo da nađu novog vlasnika, prema saznanjima Blica, četiri neće biti u toj trci jer je proces obustavljen, dok je za tri već objavljen javni oglas.
 
Javni pozivi za "Severtrans" iz Sombora i "Jadran" iz Gajdobre raspisani su krajem juna, pa bi ovih dana trebalo da se zna da li ima zainteresovanih. Nešto kasnije će biti poznato i ko je bio zainteresovan za akcije zlatare "Majdanpek" koje su nedavno oglašene za prodaju.
 
Stručnjaci kažu da je važno što je proces privatizacije nastavljen, što uliva nadu da se nakon 30 godina "razvlačenja" privatizacije nekadašnjih društvenih preduzeća, nazire njen kraj.
 
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović nedavno je rekao da je realno da se u ovoj i narednim godinama steknu uslovi da se oglasi prodaja 30 od 76 preduzeća, prenosi Blic.
 
"Za ostale za sada ne postoje uslovi za oglašavanje jer se za neka od njih vode sudski sporovi i postoje problemi sa imovinom", naveo je.
 
Resorna ministarka Anđelka Atanasković pak navodi da bi do kraja godine trebalo da se nađe kupac za nekoliko većih preduzeća.
 
"Jedno od njih je 'Lasta' za koju se završava procena kapitala. Što se tiče 'Petrohemije' Vlada bi uskoro trebalo da odredi model po kome će se ova kompanija privatizovati. Nažalost, ima dosta firmi koje su i više puta oglašavane, ali nisu našle kupca, pa će verovatno morati u stečaj", navodi ministarka.
 
Čini se da takva sudbina neće zadesiti "Lastu" za koju je zainteresovana ruska kompanija "Sinara".
  • Mile rent-a mozak

    01.09.2021 13:20
    Privatizacija se nastavlja. A vodi je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Zašto se u ovom tekstu spominje ministarka privrede? Kakvo crno ministarstvo, sve se odvija pod kapom tajne organizacije u narodu poznate kao Privredna komora Srbije. Ova g-đa je postavljena da ojača proizvodnju oružja i municije u Namenskoj industriji, kako bi i dalje mogli da se zabavljamo po Aziji i Africi. Pogledajte UEFA reviziju poslovanja Zvezde i Partizana sa 20 miliona evra gubitka godišnje, i ukupno 91 miliona evra duga. U APR-u se godinama pakuju izveštaji poslovanja i revizora. Brat Vazura je još u Partizanu, vratite mu sestru u Agenciju za privatizaciju i eto vam pola milijarde evra gubitaka na godišnjem nivou. Ali ona prodaje i objekte koji imaju vlasnike, a u stečaj tera i privatnu svojinu. Iako sam mislio da otpevam himnu pre pisanja, bolje stoji na kraju : Bože Pravde ti što spase....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.