EU najviše mera za zaštitu trgovine ima na uvoz iz Kine

EU je na kraju 2020. imala na snazi 150 mera trgovinske zaštite.
EU najviše mera za zaštitu trgovine ima na uvoz iz Kine
Foto: Pixabay
Evropska komisija je prvi put kao ozbiljan izazov za kompanije u bloku uočila novu vrstu subvencija koje daju treće zemlje u formi prekogranične finansijske podrške.
 
Kako je saopštila Evropska komisija (EK), od 150 mera trgovinske zaštite, što je za deset više nego na kraju 2019, 128 su bile antidamping, 19 mere protiv subvencija i tri zaštitne.
 
Komisija je saopštila da je u 2020. pokrenula 15 istraga, u poređenju sa 16 u 2019. i uvela 17 privremenih ili stalnih trgovinskih mera prema 15 u 2019.
 
Najveći broj mera zaštite trgovine EU uveden je na uvoz iz Kine (99 mera) a slede Rusija (devet), Indija (sedam) i SAD (šest mera).
 
Potpredsednik EK i komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da je EU potreban efikasan alat da se zaštiti od nepoštene trgovinske prakse. Takođe je naveo da je taj alat ključni stub nove strategije EU za otvorenu, održivu i pouzdanu trgovinsku politiku.
 
Kada je reč o aktivnostima protiv subvencija koje daju treće zemlje, EK navodi primer kompenzacionih carina zbog prekogranične finansijske podrške koju Kina daje kompanijama u svom vlasništvu u Egiptu koje proizvode staklena vlakna za izvoz u EU.
 
Navodi se i da je broj mera trgovinske zaštite trećih zemalja koje utiču na EU dostigao 178, što je najviši nivo od kada EK prati te aktivnosti.
  • Slaven

    06.09.2021 12:08
    Eu najvise mera za zastitu uvo
    Toliko za mera da ne mogu bez
    Kine da proizvode.
    Ovo je informacija za neobavestene .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.