Štrajkački odbor: Mirenje bez pomaka, Fijat nije spreman na ustupke

Posle druge runde pregovora uz posredovanje državnog miritelja ne samo da nije došlo do dogovora sa poslodavcem nego su se radnici Fijat plastika našli u još goroj situaciji nego što su bili.
Štrajkački odbor: Mirenje bez pomaka, Fijat nije spreman na ustupke
Foto: Pixabay
To je rekao predsednik Štrajkačkog odbora kragujevačkog Fijat plastika Zoran Miljković, posle dvoipočasovnog sastanka u predstavništvu Fijata u Beogradu.
 
"Poslodavac nam je krajnje bahato i bezobrazno ponudio protivpravni kolektivni ugovor gde se odričemo prava na štrajk i gde nam se regres smanjuje više od 60 odsto", rekao je Miljković.
 
Prema njegovim rečima, glavni Fijatov menadžer u Kragujevcu Nikola Jerotijević mu se lično obratio i "svesno, jasno i glasno" poručio da ga, kako kaže, kršeći zakone o radu i štrajku, neće pustiti u fabriku da povede štrajk.
 
Miljković je rekao da su radnici danas poslodavcu i miriteljki predočili dokumen, za koji tvrde da je pravno validan iz 2018. godine, sa potpisima sindikata i poslodavca, kojim se on obavezuje da će da isplaćuje regres radnicima u visini prosečne zarade.
 
Miljković je dodao da, iako je rekla da će danas doći na pregovore, ministraka rada Darija Kisić Tepavčević nije prisustvovala zbog državnih obaveza, a nije došlo ni do  planiranog susreta sa štrajkačima uoči druge runde mirenja.
 
Ministarka je, kako kaže Miljković, rekla da će tokom dana razgovarati sa njim.
 
"Pozivamo ministarku rada da po hitnom postupku pošalje inspekciju rada iz Beograda u Fijat plastik, koja će da naloži poslodavcu da vrati mašine koje je protivpravno izmestio tokom štrajka u drugu fabriku, a grupu radnika, u kojoj su  članovi Štrajkačkog odbora, poslao na prinudni odmor", rekao je Miljković.
 
On je  naglasio da  ukoliko mašine ne budu vraćene u najkraćem mogućem roku smatraće se da je država otvoreno stala protiv svih radnika u Srbiji, jer onda nijedan sindikat neće moći da povede štrajk, pošto svi poslodavci mogu da postupe kao Fijat.
 
"Miriteljka je rekla da ukoliko se do 17. septembra poslodavac  ne javi i izrazi spremnost da vrati mašine i radnike u fabriku i ispuni finansijske zahteve štrajkača, neće ni doći do novog susreta u postupku mirenja", rekao je  Miljković.
 
Dodao je da se generalni štrajk u firmi Fijat plastik nastavlja. Radnici traže da im se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. a naknada za plaćeno odsustvo bude 65 procenata umesto sadašnjih 60 procenata.

Teme

fijat
  • NSoldtajmer

    10.09.2021 19:20
    Otisao Geoks, otici ce i Fijat
    Sta vise reci.......
  • Banderaš

    09.09.2021 20:44
    Korupcija/neznanje
    I pored "domaće" fabrike Fiat,vlada je za lotrebe policije,hitne pomoći,državnih službi kupila hiljade automobila za stotine miliona vozila marke Škoda,VW a domaćem Fiatu subvencije!!? Umesto da zaposli domaću proizvodnju,da novac ostane u Srbiji,nasi radnici zarađuju,naša srpska vlada finansira radnike Ceške i Nemačke ,a za domaću fabriku podiže kredit!! Da bi dala subvencije. Ni jedna normalna država to sebi ne bi učinila. I sada naravno,naši radnici nemaju posao,nemaju plate i normalno da uli fiat ivnoriše,jer ako vlada ne služi narodu zasto bi fiat mislio na srpske radnike. Lopovluk,korupcija,bezobrazluk..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.