Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi - frizeri, kozmetičari, privatni lekari...

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, a izuzetak će biti samo nekoliko profesija.
Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi - frizeri, kozmetičari, privatni lekari...
Foto: Pixabay
Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije, piše Blic.
 
Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, ali i stari zanati.
 
Značajno se sužava krug oslobođenih od evidentiranja prometa na malo. Praktično, fiskalne kase neće morati da imaju advokati i taksisti i to su dve najbrojnije grupe koje ovaj put neće "podleći" novim pravilima fiskalizacije. Izuzeti su i prodavci na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje i onlajn prodavci.
 
Izuzeća se, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, odnose na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje.
 
Prelazni period do 30. aprila
 
Tranzicioni period za primenu novog modela fiskalizacije počeće 1. novembra i trajaće šest meseci, do 30. marta naredne godine.
 
Novi sistem fiskalizacije podrazumeva postojanje uređaja koje će poreski pobveznici koristiti u komunikaciji sa Poreskom upravom onlajn sve vreme.
 
"Svaka komunikacija, transakcija, će se u realnom vremenu prikazivati u softveru, odnosno serveru Poreske uprave", objasnio je ministar finansija Siniša Mali.
 
Fiskalni uređaj u novom sistemu moći će da bude i mobilni telefon ili tablet.
 
Svaki račun koji se izdaje imaće QR kod, koji će kada se skenira mobilnim telefonom biti zelene boje ukoliko je račun ispravan, odnosno crvene boje ukoliko je lažan.
 
Rečeno je da će uvođenje novog sistema fiskalizacije biti besplatno za poreske obveznike, za šta je država iz budžeta izdvojila šest milijardi dinara za pokrivanje troškova. Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja. 
 
Uvođenje novog sistema fiskalizacije odvijaće se postepeno, po objektima i jedno vreme paralelno će važiti stari i novi sistem.
 
Kako je precizirano, od 1. oktobra obveznici fiskalizacije na portalu Poreske uprave, ePorezi, treba da popune prijavu svojih poslovnih jedinica, odnosno prodajnih objekata, a nakon toga u svoje poresko sanduče dobijaju uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju.
 
"Novi sistem treba da doprinese borbi protiv sive ekonomije i boljoj naplati poreza, ali i da olakša poslovanje čitave privrede", kazao je ministar.
 
Dodao je da će novi sistem inspekciji omogućiti bolju kontrolu, odnosno da bude efikasnija u utvrđivanju nepravilnosti jer će moći da se vidi da li, na primer, nema prometa u nekim pekarama subotom ujutro ili se u noćnom klubu u jedan sat po ponoći više ne izdaje nikakav fiskalni račun.  
 
Ukazao je i da je država razgovarala sa svim telekomunikacionim operaterima u Srbiji koji će podržati sistem fiskalizacije i izaći u oktobru sa svojim ponudama za privredu.
 
Prema njegovim rečima, novi sistem će doneti velike uštede za privredu.
 
Troškovi će pored ostalog biti smanjeni u delu izdataka za GPRS prenos podataka dnevnog izveštaja, za štampanje kontrolnih traka za fiskalne račune, čuvanje kontrolnih traka, obavezni godišnji servis fiskalnih uređaja.
 
"Ne vidim nikakvu manjkavost ni tehnološki ni funkcionalno. Sistem je tako postavljen da čak i ukoliko poreski obveznik nema internet vezu neko vreme, automatski, čim se podigne mreža, podaci koji su u međuvremenu memorisani idu direktno u Poresku upravu", rekao je Mali.
 
Sve informacije o novom modelu fiskalizacije mogu da se pogledaju na novom portalu budiefiskalizovan.gov.rs.
  • Milan

    01.01.2022 03:23
    Sve će to narod pozlatiti
    Sve po narodu. Kod nas u gradu muško šišanje je uglavnom bilo 400 din. Sada pred uvođenje kasa, svi frizeri podižu cenu šišanja na 500 din, a tih 100 din. čini 20% poreza koji će ići državi. ,,Sve će to narod pozlatiti!"
  • Ozezi

    14.09.2021 11:55
    @Đura
    Hahahaha... Ovo ovde je pravoslavni emirat Srbistan, sa Duhovnim Vodjom i talibanskim radikalima u kojima je Sveto Pismo Ustav, a SPC je dozvoljeno utaja poreza. Sta ti nije jasno?
  • Ne teniski

    13.09.2021 18:30
    Oćeš biznis?
    Prvo mora da se plati reket.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.