Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine zbog suše neće imati rast ni približan prošlogodišnjem od oko četiri odsto, a šteta se procenjuje na najmanje 500 miliona dolara.
Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura
Foto: Pixabay (ilustracija)
Temperature od oko 40 Celzijusovih stepeni tokom dva letnja meseca bez kiše, smanjile su rod skoro svih voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura, osim pšenice koja je požnjevena pre sušnog perioda.
 
Od ratarskih kultura najveća šteta od suše biće na rodu soje i kukuruza, a najmanja na prinosu suncokreta.
 
Procenjuje se da će rod soje biti manji za oko 50 odsto, kukuruza od 30 do 50 odsto, a rod suncokreta, koji je najbolje izdržao visoke temperature, biće smanjen za 10-15 odsto u vreme kada su cene uljarica na svetskom tržištu visoke.
 
Srbija, prema rečima stručnjaka, rešenje za pad poljoprivredne proizvodnje zbog klimatskih promena i suše mora tražiti u menjanju setvene strukture i povećanju površina pod navodnjavanjm koje sada iznose manje od dva odsto u odnosu na poljoprivredno zemljište.
 
Za to su potrebne ogromne investicije, a bez organskog đubriva, bez govedarstva, navodnjavanje može da izazove velike promene u kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, jer ako nemate organsku materiju ispirate zemljište navodnjavanjem i pretvarate ga u pustinju.
 
Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne može da koristi vode najvećih reka koje protiču kroz zemlju za navodnjavanje kao ranije, jer su Sava, Dunav, Drina i Timok postale međunarodne reke i da bi se koristili kapaciteti tih voda za navodnjavenje potrebno je da se postigne sporazum sa zemljama u okruženju.
  • Poljoprivrednik

    14.09.2021 17:09
    Otimačina
    Pa zašto onda debelo plaćamo navodnjavanje za zemlju u vudu poreza ako ne sme da se navodnjava, a povrh svega vode u tim kanalima i nema!
    Nas ovde neko debelo zajeb...
  • misko

    14.09.2021 09:06
    ako vam je dobro onda nista
    Poljoprivreda je pretrpela velike gubitke, a vlada umesto da ih pomaze kao sve ostale grane privrede ona im je nametnula dodatne poreze, takse za ODVODNJAVANJE/???/, i smanjila subvencije po hektaru. Ova vlada vec deceniju UNISTAVA mala poljoprivredna gazdinstva a novac od subvencija koja su ranije dobijali sada daje TAJKUNIMA I KULACIMA, kao bespovratna sredstva za mehanizaciju/???/. NAPREDNO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.