Sve o novoj fiskalizaciji - kakva je procedura, koji rok za prijavu i za koga ona važi

Privrednici će od 15. oktobra do kraja januara sledeće godine moći da se prijave za pomoć države kako bi nabavili nove uređaje neophodne za nov model fiskalizacije.
Sve o novoj fiskalizaciji - kakva je procedura, koji rok za prijavu i za koga ona važi
Foto: Pixabay
Po prodajnom mestu i po uređaju će dobiti po 100 evra od države. Poreski obveznik će tako moći da računa na po 200 evra državne subvencije, a iznos se množi sa brojem prodajnih mesta.
 
Iako je bilo predviđeno da od prvog januara startuje novi model fiskalizacije, ipak je odlučeno da se uvede prelazni period gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali. Prelazni period za prelazak na e-fiskalizaciju će trajati od 1. novembra do 30. aprila.
 
Država je za ovaj projekat izdvojila šest milijardi dinara.
 
Koja je procedura i rok za prijavu na novi sistem?
 
Važno je istaći da bi svi koji žele da prime subvenciju Vlade Srbije od po 100 evra po fiskalnom uređaju i prodajnom mestu, trebalo da se prijave od 15. oktobra do 31. januara preko sajta Poreske uprave. Oni koji se ne prijave u tom roku, gube pravo na državnu pomoć za fiskalizaciju.
 
"Oni koji nisu u sistemu PDV-a će dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili. Novac će biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja. Neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema", rekao je ministar finansija Siniša Mali.
 
Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je u junu formiran tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa, a nakon toga objavljen je tehnički vodič za proizvođače fiskalnih uređaja.
 
"Uspostavljen je i sistem za podršku poreskim obveznicima i obezbeđena je tehnička podrška za sve učesnike novog modela, otvaranjem mejl adrese: budiefiskalizovan@gov.rs. Posredstvom portala ePorezi obveznici će moći da prijavljuju lokacije svojih objekata u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja", istakla je direktorka PU. 
 
Ona je navela da će od 1. novembra svi oni koji su prijavili lokaciju dobiti u poreskom sandučetu na portalu ePorezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno.
 
"Prijem podataka iz fiskalnih uređaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika, ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa, jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu", objasnila je Markovićeva.
 
 
Ona je istakla da će validnost poreskih računa moći da provere ne samo inspektori Poreske uprave već i svi kupci u maloprodajnim objektima po dobijanju fiskalnih isečaka.
 
"Time ćemo svi zajedno doprineti poštovanju poreskih propisa i smanjenju sive ekonomije. Podaci o prometu bitće dobijani u realnom vremenu i biće uporedivi i na nivou teritorije, industrijske grane, vremena izdavanja, a raspolagaće se i za iznosima prosečnih prometa što je bitno za analizu u sektoru analize rizika PU", objasnila je Markovićeva.
 
Na sajtu PU će biti objavljen i spisak odobrenih modela fiskalnih uređaja za korišćenje na teritoriji Srbije. Korisnici fiskalizacije i obveznici imaće smanjene troškove, novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a neće biti potrebni ni fiskalni moduli.
 
Ministar finansija je rekao da je veoma važna potpuna fleksibilnost sistema i to što da je mnogo jeftiniji, da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.
 
"Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata. Dakle, imamo efikasniji sistem, koji podrazumeva bolji rad Poreske uprave, a sa druge jednostavan sistem koji ide u korak sa vremenom", dodao je Mali.
 
Ko sve mora da ima fiskalnu kasu, a ko je izuzetak?
 
Privilegiju da ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa gube frizeri, kozmetičari, pogrebnici i većina preduzetnika-paušalaca koji do sada nisu morali da imaju ove uređaje. Novom fiskalizacijom će biti obuhvaćene i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i brojne druge delatnosti koje su trenutno oslobođene ove obaveze. Obavezu izdavanja računa imaće i studentski i đački domovi, kao i stvaralačke, umetničke, zabavne delatnosti i bioskopi.
 
Nova onlajn fiskalizacija, predviđena zakonom koji je usvojen u decembru 2020. godine, predviđa obavezu korišćenja novih onlajn fiskalnih kasa, odnosno precizno rečeno – elektronskih fiskalnih uređaja upravo od 2022. godine.
 
 
Bez fiskalnih uređaja i dalje će moći da posluju taksisti i advokati, kao i veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije i dobar deo finansijskih usluga. Obaveze uvođenja fiskalne kase oslobođeno je i obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje - kojem pripadaju škole jezika i obuke za rad na računaru. I dalje su oslobođene i delatnosti poput socijalne zaštite sa i bez smeštaja i verske organizacije.
 
Vodič
 
Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije.
 
Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računima, sadržaju i vrstama fiskalnih računa.
 
Vodič se može preuzeti na LINKU objavljenom na sajtu Poreske uprave.
  • Marko

    08.02.2022 12:23
    Bedno i jadno PREVARA
    Dobijete novac od drzave da uzmete novu kasu i izvrsite efiskalizaciju onda se pojavi MTS, A1, Galeb... i slični i kažu da kasa je cca od 25.000 do 35.000 ali pazite sada mesečno održavanja kako kod koga od 1900 do 3.000 dinara obaveza na dve godine. Država pomogla ali da te sahrani o tvom ličnom trošku. Nema fisklane kase moraš uzezi njihob internet jer je to paket sa MTS, Telenorom i sličnima. Navali narode još malo pa nestalo
  • Tomislav

    31.01.2022 21:53
    Da li postoji ogranicenje sto se tice osnivanja firme i koji je to datum.
  • Marija

    20.01.2022 17:52
    Povaracaj novca
    Zna li neko kako da vratim novac od subvencije za kasu.Jer se.radnja zatvara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.