Zrenjaninska "Beohemija": Od Miškovića do Čeha

Zrenjaninsku fabriku praškastih deterdženata "Beohemija" preuzela je češka kompanija "Central European Industries" o čemu je protekle nedelje potpisan sporazum u Privrednoj komori Srbije.
Vlasnik "Beohemije" Davor Milićević, iz novosadske kompanije "Preston Holding" nije naveo po kojoj sumi je prodao Česima fabriku, ali se osvrnuo na period kada je kupio ovo preduzeće iz stečaja 2017. godine za 2,5 milijarde dinara, piše Danas.
 
"Nije bilo lako firmu iz stečaja i bankrota vratiti na tržište Srbije i regiona, i danas privući ovako eminentnog partnera. On će svojim dolaskom na tržište Srbije doneti evropske vrednosti i standarde", izjavio je Milićević.
 
Roman Kratohvil iz češke kompanije "Central European Industries" naveo je da se kroz ovu investiciju nastavlja tradicionalno dobra saradnja srpske i češke privrede.
 
Ovo je četvrta promena vlasništva nad fabrikom praškastih deterdženata u Zrenjaninu, nakon što ju je 2000. godine izgradio Miroslav Mišković, sa svojom kompanijom Delta M. Fabriku, koja se zvala Delta In, projektovao je Institut za opštu i fizičku hemiju u Beogradu, proizvodnja je automatizovana i zaokružena a moderan pogon smešten je u staroj industrijskoj zoni u Zrenjaninu, u Pančevačkoj ulici.
 
Od Kompanije Delta M fabriku je, zajedno sa Duel brednom, kupio tadašnji vlasnik "Beohemije" Željko Žunić 2006. godine. Tada je promenjen naziv zrenjaninskom pogonu u fabriku deterdženata "Beohemija".
 
Svoje hemijsko carstvo Žunić je upotpunio preduzećima "Dahlia" i "Hemija Briksol", da bi ih 2012. godine zadužio kreditima kod Evropske banke za obnovu i razvoj i četiri komercijalne banke.
 
Već naredne godine objavljeno je da je zrenjaninska fabrika "Beohemija" paralelno sa uspešnim razvojem proizvodnje u Srbiji, otpočela investiranje na drugom kontinentu. Domaći proizvođač praškaste i kućne hemije i kozmetike započeo je izgradnju fabrike u Tunisu.
 
Vrlo brzo uveden je stečaj u "Beohemiji – Inhemu" jer nije uspešno sprovođen unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je usvojen 2015. godine.
 
Iste godine uhapšen je vlasnik Željko Žunić, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
 
Sumnja se da je zloupotrebama oštetio Alfa banku i Vojvođansku banku za oko 580 miliona dinara, odnosno da je pribavio protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu "Beohemija" u tom iznosu. Tada je navedeno i da ovo nije prvi put da Žunićeva kompanija uzima kredit od banke i da ga ne vraća. Upravo je "Beohemija" najveći dužnik propale Univerzal banke.
 
Toj banci je ostala dužna čak 1,56 milijardi dinara jer nije vratila uzete kredite.
 
Treći vlasnik postala je novosadska firma "Preston" Davora Milićevića, koja je 2017. prodajom iz stečaja došla do vlasništva nad ovom fabrikom. Sada njen vlasnik postaje holding "Central European Industries", sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala.
 
Obuhvata 15 kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra.
  • @fhhg

    07.10.2021 21:22
    Dg
    Zavist
  • Fhhg

    19.09.2021 17:46
    Dobro de,svi znamo da iza Prestona stoji MG grupa
  • Mitar

    19.09.2021 17:31
    Samo da pitam
    A šta je bilo sa Luksolom, nekad jakim proizvodjačem tkz. kućne hemije ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija