Nedimović: Posle 30 godina piletina iz Srbije na EU tržištu

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.
Nedimović: Posle 30 godina piletina iz Srbije na EU tržištu
Foto: Pixabay
"Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili", poručio je Nedimović iz Brisela.
 
Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.
 
Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama, bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.
 
"Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost", ocenjuje Nedimović.
 
U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministar Branislav Nedimović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.
 
"Ako to uradimo sada, imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi- da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš", kaže Nedimović.
 
Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina. Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.
  • Обсервер

    29.09.2021 10:39
    Камен
    Министарству је пао са срца велики камен, ствар је решена, само остају неке ситнице....
    -Како постићи конкурентну цену на светском тржишту ?
    -Како задовољити количину тражене квоте ?
    -Како вратити на ноге, велике произвођаче, који су скоро угашени?
    -Како достићи светску технологију у производњи и преради ?
    Имали смо слободан извоз јунећег меса, нисмо ни десетину квоте испунили. Из Министарства нам не кажу, где је овде запело ?
    Мислим, да неко треба да се сети, да се кућа гради од темеља, лако је живети у сновима.
  • Mile rent-a mozak

    29.09.2021 08:29
    A nogice za izvoz u Kinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija