Cene građevinskog materijala "divljaju" i tome se ne nazire kraj

Cene građevisnkog materijala su znatno porasle za poslednjih 12 meseci, bez naznaka da će doći do obrta trenda.
Cene građevinskog materijala "divljaju" i tome se ne nazire kraj
Foto: Pixabay
Prema rečima predsednika Građevinske komore Gorana Rodića, krenulo je prvo poskupljenje betonskog gvožđa za oko 40 odsto, a najviše je poskupela rezana građa, čamovina, za 200 odsto.
 
Rodić kao glavne razloga poskupljenja navodi povećanje cena energenata, probleme u transportu, ali i to što Srbija više nema domaću proizvodnju građevinskog materijala.
 
"Ništa nemamo bazično domaće što se tiče građevinskog materijala. Imamo velike strane investitore kojima su date subvencije za otvaranje fabrika, ali oni su stranci, cementare su strane kompanije, ciglari, većinom, isto, kao i proizvođači aluminijuma i gvožđa. Uz to smo i uvozno zavisni, a masa gotovih proizvoda kao što su cement, cigla i crep ide u izvoz", kaže Rodić za eKapiju.
 
Pored povećanja cena energenata, može se očekivati poskupljenje asfalta, armature i betona.
 
Ukazuje se problem nedostatka radne snage, a Srbiji su potrebne "desetine hiljada novozaposlenih".
 
"Dok fizikalac traži 40 evra za dnevnicu, stručnjaci su nam stari, povlačimo projektante i rukovaoce mašinama iz penzije da rade", rekao je Rodić.
  • Srdjan

    07.10.2021 21:13
    Sve je poskupelo
    Povećali plate za 5 posto a sve ostalo u proseku za 20 posto..tako da bi šupu napravio to je postalo naučna fantastika! Hvala Vladi ali stvarno zna da vodi ovaj narod.Mada i mi kakvi smo i ne zaslužujemo bolje.Kad se promeni narod promeniće se i vlast!
  • Pitanje jedno

    07.10.2021 13:13
    Kako skupiti 100.000 evra za stan od nešto više od 50 kvadrata u Novom Sadu a da nije kredit od 400 + evra mesečno i da nije dilovanje kokaina preko stranke?
  • Maksimović Nenad

    07.10.2021 12:30
    Pa kad narod cuti i trpi
    A ti narode navijaj sat ujutro i telefon da te budi za 300 eura plate.I pazi da ne zakasnis ni minut na posao za tu platu.I cekaj 15 dana da ti uplate i tih 300 eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.