Nema osnova da struja poskupi za građane, EPS zbog energetske krize "pun para"

Stručnjaci su uvereni da razloga za poskupljenje struje za građane nema i da privrednici nisu u pravu kada se bune protiv povećanja cena.
Nema osnova da struja poskupi za građane, EPS zbog energetske krize "pun para"
Foto: Pixabay
Kako ocenjuju sagovornici Danasa, EPS-ova struja je za privrednike i dalje niža od svoje realne tržišne vrednosti. 
 
"Neki danas upiru prst u Elektroprivredu Srbije, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, cene EPS-a i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju", naveo je Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.
 
EPS je još u aprilu saopštio da je od 1. januara do 6. aprila prodao 1,4 milijarde kilovat-sati struje, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine, zbog čega nije bilo potrebe da ta kompanija kupuje struju. 
 
Shodno postignutim rezultatima, razloga za poskupljenje za individualne potrošače nema. S obzirom na to da EPS sada prodaje struju privredi po znatno višim cenama od cene proizvodnje i da će viškove koje izvozi naplaćivati skuplje, ne postoji opravdan povod za promenu cena prema domaćinstvima.
 
Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da se u ovoj kriznoj situaciji pokazuje da je dobro što su elektrane i rudnici u Srbiji "u našim rukama".
 
"Elektroprivreda Srbije ima svoje proizvodne pogone i ne zavisi od uvoza struje iz Evrope koja je postala visoka. Sada pak EPS ima priliku da svoje viškove na stranim berzama proda skuplje zbog toga. Gledajući poslovne rezultate koje je do sad ostvario EPS, individualni potrošači u Srbiji ne treba da strahuju da će struja u maloprodaji za njih poskupeti tokom zime", objašnjava Vuletić.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić takođe ne veruje da će struja za domaćinstva poskupeti tokom zime.
 
"Jednostavno, izbori su u aprilu i sigurno je da zbog toga struja neće poskupeti. Građani u to mogu da budu sigurni. Kada je reč o privredi i njenim primedbama što je EPS povisio cenu po kojom snabdeva električnom energijom, za to nemam razumevanja. Svi prodaju svoje proizvode po tržišnoj ceni pa zbog čega to ne bi radio i EPS. Ne vidim razlog da u porcesu slobodnog tržišta privrednici budu privilegovani po nekom osnovu. Oni nemaju obavezu da od EPS-a kupuju već mogu strujom da se snabdeju i od drugih dobavljača ako mogu da nađu povoljniju cenu. U praksi je cena struje koju EPS prodaje privredi i niža od one kakva bi realno trebalo da bude. Primera radi, da se EPS privatizuje, cene koje bi privrednici u Srbiji plaćali bile bi višestruko veće", navodi Savić.
 
Ipak, privrednici tvrde da je EPS poskupljenjem cenu struje uvećao za čak 135 odsto.
  • Džon Travolt

    09.10.2021 14:01
    Nemoj vise da nam daješ nista
    AV dao penzosima po 5900
    Od tada ulje 210
    Šećer 90
    Hleb 70
    Mleko preko 100
    Pa druže izaći će nam na nos “tvoje davanje”
  • Dušan Savić

    08.10.2021 09:18
    @Za Dusana
    U 2021 godini :)
    Malo se podaci ne podudaraju naši.
    Jeste skuplje je izgraditi nuklearku hidrocentralu nego solar ili vetrenjaču. Ali cena od solara je 25 puta skuplja a od vetrenjače 15 puta skuplja nego cena proizvedene energije iz Nuklearke. Sve jake zemlje Amerika, Rusija, Kina, Japan, Nemačka , Francuska su podigle svoje ekonomije na jeftinom izvoru i stabilnom izvoru električne energije. Negativno je nuklearni otpad
    Kod Vetrenjača i Solara imamo problem zauzimanje obradivih površina i uništavanje istih ? A verujte mi gdine da se mnogo više zaradi od poljoprivrede nego od energije. A snabdevanje je diskutabilno, nije uvek isto i nemožete projektovati proizvodnju. Češka je uacila reklozere na granicu sa Nemačkom da joj energija iz vetra ne bi uništila distributivni sistem. A to je samo jedan od primera a ima ih mnogo što se ne pokazuju.
    A što se tiče Solara jesam za njih ali postavljanje na kuće i zgrade, tako da svaki objekat može da bude mini elektrana.
    Moj komentar je najviše upućen promoterima Zelene energije bez alternative ali bi oni da plaćaju istu cenu kao da je iz uglja. Kada treba skuplje platiti ajmo svi građani Srbije.
    Svako dobro
  • ringišpil apsurda

    08.10.2021 06:27
    @ Dušan Savić
    Bravo za komentar. Inače , računa se energija dobijemo iz hidrocentrala u obnovljivu.
    Ima puno muljavine sa “ zelenim dogovorom” slažem se. Na kraju se sve svodi na novac, moze da se nadje na internetu koje banke- pardon franšize stranih banaka ovde uzimaju kajmak, ko dobija posao da gradi. Naše hidrocentrale su projektovali, gradili i održavaju naši stručnjaci.
    Nebi bilo zgoreg napraviti dva tri razvojna centra za silarnu i geotrmalnu energiju u Srbiji - ja ovde mislim i na Vojvodinu, pa razviti svoju tehnologiju.
    A šta nama nude? Zaduži se do maksimuma, za litijum će da nam unište celu Zapadnu Srbiju, nafta iz Banata se crpi….
    Kolonija i to je to…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.