TAS: Fond ne obrađuje zahteve za pomoć turističkim agencijama, bilo je brojnih mahinacija

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije (Inicijativa TAS) tvrdi da uredba Vlade Srbije o finansijskoj podršci ovom sektoru nije sprovedena.
Kako tvrde, Fond za razvoj nije obradio svu pristiglu dokumentaciju do predviđenog datuma i time je prekršio Uredbu.
 
"Više od 80 odsto privrednih subjekata nikada nije dobilo odgovor od Fonda da je njihov zahtev primljen i zaveden pod određenim brojem. Ta odluka da se ne odgovara mnogima je, u stvari, bila pokriće za brojne mahinacije koje su potom rađene", ističu.
 
Navode da je ukupno predato 263 zahteva od strane turističkih agencija, od čega je obrađeno svega 95, a u obradi je ostalo još 168 zahteva. Kako tvrde, 12 zahteva je odbijeno.
 
"Ukupan iznos odobrenih sredstava je 375 miliona dinara. Od tog iznosa samo jedna grupacija, koju čine dve turističke agencije dobila je 75 miliona dinara. Ostalih 300 miliona raspoređeno je na 81 agenciju, a od toga je jedna agencija dobila sredstva dva puta", piše u saopštenju TAS-a.
 
Novac je, kažu, potrošen, a Fond nije uradio svoj posao.
 
Kako se može videti na sajtu Fonda za razvoj, od momenta kada je doneta ova Uredba, sa spiska sednica nedostaju zapisnici sa četiri sednice, a u TAS-u tvrde da su to upravo sednice na kojima su odobravana sredstva za finansijsku podršku ugroženim sektorima. Među spiskovima odobrenih i odbijenih sredstava zaista nije moguće naći one koji ukazuju na dodelu sredstava iz oblasti turizma i ugostiteljstva. 
 
"Prošao je avgust, septembar, a evo i polovina oktobra je, a Fond se ne oglašava. Da, počeo je da obrađuje pristiglu dokumentaciju od aprila 2020. godine, ali sednice UO na kojima treba da se odobravaju sredstva se ne održavaju", navodi ovo udruženje.
 
Oni pitaju kako je moguće da dokumentacija koja je stigla još prošle godine još uvek nije obrađena, koji je princip primenjivan u donošenju odluka, koji je to dokument falio onima čiji zahtevi nisu obrađeni - možda preporuka, telefonski poziv ili partijska knjižica i zašto direktorka Fonda Slađana Backović nije podnela ostavku kada je utvrđeno da nije obavila posao.
 
Zaključuju da uvid u to na koji način se troši novac ne postoji, da su im sva vrata zatvorena i da se nešto može uraditi "bez oponiranja" i uz "isključivo slaganje i bespogovornost".
 
Zastupnik Udruženja Dragan Subotić kaže za 021.rs da se postavlja pitanje zašto još uvek nema zasedanja sednica UO Fonda na kojima će se konačno odobriti ta sredstva.
 
"Krediti za likvidnost bi trebalo da pomognu da se izađe iz beznadežne situacije čiji se kraj ne vidi. Od 168 turističkih agencija koje nisu nikada dobile odgovor od Fonda u vezi sa predatom dokumentacijom, 17 agencija je već zatvoreno. Naša Inicijativa je dobila izveštaj od još devet agencija koje će se zatvoriti tokom novembra ukoliko se pod hitno ne budu rešavali problemi sa Fondom za razvoj", kaže Subotić.
 
Podseća da je Vlada sa bankama potpisala ugovor "Garantna šema broj 2", kojim država garantuje za najugroženije delatnosti kako bi se olakšala procedura za apliciranje za kredite za likvidnost. 
 
"Gotovo sve banke su odmah potpisale taj ugovor, a nijedna banka do danas nije primenila 'Garantnu šemu 2' niti je po toj šemi odobrila bilo kome kredit. Turističke agencije se odmah odbijaju, i nijedna banka ne želi da razmatra zahteve za kredite agencijama. Moratorijum NBS je istekao i veliki broj agencija je od ovog meseca u apsolutnoj obavezi da izmiruje dospele rate za kredite koji su uzimani tokom 2018. i 2019. godine", objašnjava Subotić.
 
Zaključuje da se, budući da je izostala svaka sektorska pomoć države, jasno vidi da se ceo sistem "obrušio na turističke agencije koje jednostavno ne mogu bez brze i konkretne pomoći da se oporave".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija