Na račun za mobilni telefon u Srbiji odlazi skoro pet odsto plate

Telenor je 8. novembra obavestio korisnike da će za mesec dana podići cene mobilnih paketa za od 50 do 300 dinara, što znači da će korisnici u proseku plaćati 6,93 odsto više za iste usluge.
Na račun za mobilni telefon u Srbiji odlazi skoro pet odsto plate
Foto: Pixabay

U isto vreme ova kompanija ulazi na tržište kablovskih usluga putem infrastrukture Telekoma Srbija u aranžmanu koji sada stupa na snagu, piše Danas.

Kako za Danas kažu stručnjaci iz oblasti telekomunikacija, situacija na tržištu mobilne telefonije trenutno izgleda ovako: Telenor će posle poskupljenja, u početnim paketima nuditi jedan gigabajt mobilnog interneta manje u poređenju sa Telekomom Srbija po 100 dinara većoj ceni.

U srednjim paketima Telenorov korisnik ubuduće dobija tri gigabajta manje, ali po 200 dinara većoj ceni od konkurencije, dok kod takozvanih neograničenih paketa Telenorovi korisnici plaćaju 300 dinara više nego korisnika A1. Dakle, jedan gigabajt mobilnih podataka Telenor u proseku nudi za nekih 162 dinara, znatno skuplje od konkurencije.
 
"Dalje, ako se uzme prosečna plata od oko 560 evra, na Telenorove usluge odlazi 4,5 procenta prosečne plate korisnika u Srbiji, dok korisnici A1 usluga plaćaju 3,6 odsto, a MTS 3,8 odsto svog dohotka", kaže sagovornik Danasa.
 
Poređenje sa regionom takođe pokazuje nepovoljan položaj korisnika mobilne telefonije u Srbiji.
 
"PPF Grupa, koja je vlasnik brenda Telenor u Srbiji, posluje još u Crnoj Gori, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj, odlučila je da bude najskuplji ponuđač mobilnih usluga u našoj zemlji i pre povećanja cena, budući da su njihove usluge u Srbiji bile skuplje u poređenju sa zemljama regiona. S druge strane, A1 je najpovoljniji provajder mobilnih usluga u Srbiji. Ipak, ako uporedimo cene A1 u našoj zemlji sa ostalim članicama A1 Grupe, vidimo da je A1 najskuplji upravo kod nas", dodaje ovaj ekspert, navodeći da preračunato u dinare, pretplatnici PPF-a u Srbiji plaćaju 162 dinara po gigabajtu, što je posle Crne Gore, najskuplje u celoj PPF grupaciji. Ova kompanija recimo u Bugarskoj naplaćuje samo 71 dinar po gigabajtu.
 
Slično je i sa A1 kod koga u Srbiji gigabajt košta 116 dinara, dok u Sloveniji naplaćuje samo 55 dinara, a u Bugarskoj 59.
 
Kada se pogledaju prosečne cene, jedan gigabajt mobilnog interneta u Srbiji košta 139 dinara, dok je za istu uslugu cena u Sloveniji 68 dinara, u Hrvatskoj 109, odnosno 72 u Bugarskoj.
 
U kompaniji Telenor za Danas kažu da je "tvrdnja da je mobilni internet u Srbiji skuplji nego u regionu netačna". Oni navode da u kalkulaciju cena treba uvrstiti i faktore kao što su "regulacija tržišta, navike i potrebe kupaca, specifičnosti lokalnog tržišta, različiti troškovi poslovanja, razlike u portfoliju, potrošnja GB po korisniku, EU propisi itd, koje objektivne analize zahtevaju".
 
U A1 takođe poriču informaciju o najvišoj ceni gigabajta.
 
Opširnije čitajte  na sajtu Danasa
  • ja

    17.11.2021 14:24
    Moj racun u Telenoru iznosi 1.21% prosečne plate ili 0,94% moje plate.
    Telefon nisam uzeo preko njih, tako najviše mogu da te oderu. Koristim jedan od najjeftinijih paketa koji imaju.
  • 002211

    17.11.2021 13:20
    Nekad su SMS-i bili besplatni, više nisu odavno. Nekad je struja bila besplatna, više nisu jako davno.. Bežati u prirodnu sredinu i napraviti svoje panele i signale, samo je pitanje kako se dobro sakriti.
  • Vladimir

    17.11.2021 11:17
    MOLIM VAS
    regulacija tržišta - da nas deru kad mogu
    navike i potrebe kupaca - ne moze biti drugacije da bi bilo relevantno
    specifičnosti lokalnog tržišta - ceo region je lokalno trziste, nemojmo se lagati
    različiti troškovi poslovanja - jeste, benzin za sluzbena kola je najskuplji
    razlike u portfoliju - upravo ovim krijete najvecu cenu
    potrošnja GB po korisniku - znaci ako mi vise trosimo, mora biti skuplje za nas...
    EU propisi - molim vas, ovo vam i daje prostora da radite ovde sta hocete
    ITD...pa nema itd.

    KAKVO JE OVO BRE OBRAZLOZENJE, MOLIM VAS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.