E-fakture u punoj primeni od 1. maja sledeće godine

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se i javnom i privatnom sektoru do kraja aprila 2022. ostaviti prelazni period za prelazak na sistem e-faktura, da bi on od 1. maja bio u punoj primeni.
E-fakture u punoj primeni od 1. maja sledeće godine
Foto: 021.rs
"Novi sistem e-faktura potpuno menja način funkcionisanja, bez papira, bez arhiva, za javne i za privatne PDV obveznike", rekao je Mali.
Sve ide kompjuterski, objasnio je on, ukoliko se poklope ulaz i izlaz, vraća se PDV isti dan, neće više biti čekanja na povraćaj PDV.
Prema rečima Malog, do kraja godine svi u javnom sektoru se obavezuju da se informaciono obezbede da primaju elektronske fakture i najavio i izmene zakona za tu svrhu da bi do kraja iduće godine, potpuno, svi subjekti i privatnog i javnog sktora mogli da primaju i izdaju e-fakture.
 
Napomenuo je da će korišćenje sistema elektronskog fakturisanja biti besplatno.
 
Kako je najavljeno, ova sistemska reforma donosi veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava, kao i 125.000 preduzeća, jer više neće izdavati i primati fakture na papiru, a elektronska procedura za sve njih značiće niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje, dok će državi obezbediti efikasniji nadzor nad poreskim prihodima.
  • Dana

    03.12.2021 13:36
    Pitanje
    Ništa ne razumem to elektronsko fakturisanje kako će to da izgleda i kako će da se radi , kakav je postupak.
  • Mario

    02.12.2021 13:08
    Veliki brat
    Ovo je meni teško petljanje u privatan biznis. Znači ja sada firmu sa kojom sarađujem više od decenije i sve vreme fakturišem najnormalnije, direktno, moram da fakturišem preko nekakvog "posrednika" koji će 1) da uzme proviziju (ne znam zašto kaže da je besplatno jer koliko znam nije tako) i 2) da gura nos u to s kim šta radim i potencijano zloupotrebi te informacije. Ja sam razumeo da je ovo u EU prvenstveno bilo za javne nabavke, radi transparentnosti, OK, to još i razumem, ali sada da kompletno privatno poslovanje ide preko države, odnosno njenih "povlašćenih lica", to je Veliki brat, ništa drugo, i ide direktno protiv principa slobodnog tržišta. Inače u životu nisam muljao sa fakturama ali sada moram da platim kaznu svejedno.
  • Dudarim II

    02.12.2021 08:42
    sve je to lepo
    nego samo mi objasnite kako će doći do bržeg plaćanja i naplate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.