Od 1. marta poreske olakšice za startap preduzeća

Od 1. marta važiće poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja, za čije zarade će poslodavci plaćati čak 70 odsto niže poreze i doprinose.
Od 1. marta poreske olakšice za startap preduzeća
Foto: Pixabay
To oslobođenje nije vremenski ograničeno, javljaju danas "Večenje novosti", ukazujući da olakšice prozilaze iz nedavnih zakonskih izmena. 
"Država je preuzela teret za doprinose od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)", rekao je profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić dodajući da je to izuzetno značajna olakšica.
On je istakao da se na taj način poslodavcima omogućava da im daju nešto veće plate i to tokom dve do tri godine.
 
Kako smatraju stručnjaci, te izmene će pomoći i poslovanju startap sektora, jer i dalje važe poreske olakšice za osnivače takvih preduzeća i to za zarade do 150.000 dinara bruto jedan iznosa. Umesto samo za one koji su osnovali startap do kraja godine, vremenska odrednica se ukida, pa to postaje opšti podsticaj.
 
Poreska mera koja bi mogla da privuče mlade da se vrate u zemlju, veruju stručnjaci, jeste oslobađanje plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za sve mlađe od 40 godina.
 
To je namet koji plaćaju građani Srbije koji zarađuju više od trostruke prosečne zarade u zemlji, a ta olakšica važiće od naredne godine. 
  • bzzz

    10.01.2022 11:24
    a 1 aprila
    aprilililililili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.