Istraživanje: Očekuje nas rekordno poskupljenje sirovina, evo i kojih

Tokom prvih meseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala poput drveta, čelika i plastike.
Istraživanje: Očekuje nas rekordno poskupljenje sirovina, evo i kojih
Foto: Pixabay
Do poskupljenja bi moglo doći zbog njihove nestašice na svetskim tržištima nastale usled povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posledica pandemije, procenila je međunarodna konsultanatska kuća "Horvat" na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.
"Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne", ocenila je stručnjakinja "Horvata" Marija Boldor.
Ona je navela da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Severne Amrike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.
 
Boldor je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.
 
Dodala je da je slično i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.
 
Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polivine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i palstike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.
  • Cases

    18.01.2022 14:01
    Ipak
    bi se trebalo voditi zdravim razumom. Korona ima efekat smanjene traznje a ne uvecane. Cene rastu spekulacijama.
  • zoran

    13.01.2022 01:50
    Vec 10 komentara na raznim portalima a vezano za ovu vest sam ostavio.
    I ni jedan nije objavljen.
    Ocigledno su novinari i administratori zeljni poakupljenja.
    Cena gvozdja je u padu sto se moze videti na berzama.
    https://energijabalkana.net/gvozdje-sve ... niza-cena/
    https://www.boursorama.com/bourse/matie ... cours/_HR/
  • aga

    12.01.2022 09:10
    slučaj
    žao mi je , znajući da ste i vi iz te grupice hejtera , ako ste se prepoznali , inače prosečna plata duplirana , znam da ste i to proverili.. živela Srbija !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija