Stiže novi porez za paušalce

Svi preduzetnici paušalci do 25. januara dobiće rešenje o utvrđenim obavezama za 2022. godinu u svoje poresko sanduče, najavila je Poreska uprava.
Stiže novi porez za paušalce
Foto: Pixabay
Poreska je izvršila obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2022. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćaju na paušalno utvrđeni prihod (preduzetnici paušalci).
Takođe, Poreska uprava će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda vršiti u elektronskom obliku postavljanjem u poresko sanduče posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).
Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenja o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi.
 
Rešenje se dostavlja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave i smatra se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navedeno je u saopštenju.
 
Poreska podseća da je za pristup portalu Poreske uprave neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu vrši drugo lice u ime preduzetnika paušalca, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.
 
Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2022. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2022. godinu.
 
Poreska uprava napominje da su u okviru rešenja dostavljeni primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.
 
Poreski obveznici se dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona 0700 700 007 i 011/331 01 11, kao i na šalteru "Vaš poreznik" u 37 filijala Poreske uprave širom Srbije.Takođe, Poreska uprava će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda vršiti u elektronskom obliku postavljanjem u poresko sanduče posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).
  • Cale

    24.01.2022 22:07
    Stig'o, i to povecan! Mamu im!
  • Neko iz mase

    22.01.2022 19:39
    E moji vi
    Odlicno, taman da drzava sakupi jos novca da zaposli jos vise Crnogoraca za direktore javnih preduzeca.
  • Zovem se Stevo

    22.01.2022 18:28
    Inače
    SNS DAHIJE, uvode nove namete. Šešelj traži još i još i još, .........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.