Stanojević: Rastu cene nafte i gasa u svetu, Srbija obezbeđena

Iako cene nafte i gasa rastu na međunarodnom tržištu, Srbija će preko Balkanskog toka imati stabilno snabdevanje gasom, bez obzira na krizu između Rusije i SAD.
Stanojević: Rastu cene nafte i gasa u svetu, Srbija obezbeđena
Foto: Pixabay
To je izjavio specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević.
On je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da je neophodno povećanje rezervi gasa, nafte i naftnih derivata u skladištima u Srbiji, kako bi se u budućnosti izbeglo da krize izazvane u drugim zemljama utiču na stabilnost tržišta u našoj zemlji.
Stanojević je istakao da naftu uvozimo iz Iraka i da na tom planu neće biti problema i naveo da su nam rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne za 30 dana, ali da u budućnosti moramo da povećamo kapacitete kako bismo mogli da imamo kontrolu nad cenama.
 
Ukazao je da, pored nestabilne političke situacije u Ukrajini, na cenu nafte i gasa utiče i povećanje potražnje u Evropi, kao i strukturni problemi koji su u vezi sa nedovoljnim istraživanjem i ulaganjem u nove izvore u svetu.
 
"To će biti problem i u budućnosti, ali ako govorimo kratkoročno, cene gasa i nafte sigurno neće padati do aprila, kada možemo da očekujemo stabilizaciju", kazao je Stanojević.
 
Upozorio je, međutim, da su evropska skladišta na 40 do 50 procenata popunjenosti i da zbog toga u slučaju ledenih dana može da se očekuje dalji rast cena.
 
Situacija u Ukrajini otvara i druge probleme, jer Rusija snabdeva evropsko tržište sa 40 odsto gasa i 30 procenata nafte i ako dođe do prekida u isporuci, Evropa neće moći brzo da se oporavi, rekao je Stanojević. 

Teme

GAS
  • za MSK

    31.01.2022 17:25
    MSK radi na teret Srbijagasa
    Ako to ne znas onda cuti
    Dakle gubitke i plate tih 500 radnika finansira Srbijagas.
    Gasni pozdrav od Gas Adzije
  • Kikinda na gasu

    31.01.2022 12:24
    gasa možda negde ima
    MSK ne radi jer nema gasa još od novembra 2021 ugrožena je fabrika i posao 500 zaposlenih i egzistencija njihovih porodica, da ne pričamo o ugovorima,ugledu preduzeća i poslovima koji su propali. Tako da vest da gasa u Srbiji ima dovoljno nije tačna već je čista politička manipulacija.
  • 9

    31.01.2022 10:41
    Srbija je konstanta
    Bez obzira na cene nafte u svetu u EU kod
    nas je konstantan rast i lederi smo regiona
    po visini cene ( nesposobnosti države ) jer su nam
    akcize lider u regionu ,pa i šire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.