EPS dnevno gubi 190 hiljada evra posle kolapsa energetskog sistema

Zbog nedovoljne proizvodnje struje Elektroprivreda Srbije je prinuđena da uvozi električnu energiju iz inostranstva, za šta dnevno izdvaja 250 hiljada evra.
EPS dnevno gubi 190 hiljada evra posle kolapsa energetskog sistema
Foto: Pixabay

Usled razlike između cene po kojoj kupuje i prodaje struju EPS trpi gubitak od 190 hiljada evra, piše Danas.

Osnovni razlog zbog kog je EPS prinuđen da uvozi struju je što kapaciteti Termoelektrane "Nikola Tesla", najveće koju Srbija ima, posle kolapsa energetskog sistema u decembru prošle godine i niza havarija tokom januara, još uvek ne proizvodi struju u punom kapacitetu.

Sagovornik Danasa iz Termoelektrane "Nikola Tesla" kaže da je TENT u nedelju radio sa svega 35 odsto snage i da se na dnevnom nivou uvozi oko 10.000 megavat-sati električne energije, te da se stabilizacija sistema ne može očekivati u skorije vreme.
 
Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović u izjavi za Danas ističe da je tačno da hidropotencijali ove zime slabije proizvode, ali da je ipak jedan od ključnih razloga za nedovoljnu domaću proizvodnju struje što termo kapaciteti ne rade punom snagom nakon kolapsa iz decembra.
 
"Očigledno je da se sistem u TENT-u još uvek nije konsolidovao. Svakako treba naglasiti i to da se u ovom trenutku u Srbiji zbog toga što se dosta ljudi greje na struju, ona troši više nego u drugim delovima godine. Takođe, kineske kompanije u čijem su vlasništvu smederevska železara i RTB Bor troše velike količine struje. Isto važi i za druga industrijska preduzeća koja struju dobijaju po subvencionisanim cenama. Drugim rečima, iako je reč o kategoriji komercijalnih potrošača, cena po kojoj dobijaju struju od EPS-a je niža od njene tržišne vrednosti na berzama. Da kojim slučajem te kompanije imaju svoje fabrike u zemljama okruženja umesto u Srbiji, cena struje koju bi plaćali bi bila znatno veća", objašnjava Gavrilović za Danas.
 
Dodaje da, s obzirom na količine struje koje uvozi i na njenu cenu na tržištu, na dnevnom nivou EPS za te potrebe plaća 250 hiljada evra, kada se uračunaju i troškovi transporta.
 
"Ako se uporede uvozna cena i ona po kojoj EPS prodaje struju građanima i privredi, dolazi se do podatka da dnevno to preduzeće izgubi 190 hiljada evra dnevno, što je svakako mnogo", zaključuje sagovornik Danasa.

Teme

EPS
  • Ivan

    01.02.2022 18:38
    Da se zna
    Za vreme ovih havarija u Eps-u u decembru,vidim coveka koji radi u Kostolcu i cujem jednu jako zanimljivu pricu.Umesto 1700slepera uglja da ode iz Kostolca u elektranu u Svilajncu otislo je samo 400 slepera.
  • dijasporac

    01.02.2022 18:18
    "Ako se uporede uvozna cena i ona po kojoj EPS prodaje struju građanima i privredi..."
    ******************************
    Dragi a bivsi sugradjani u ovoj recenici se verovatno krije kljuc buduceg (posle izbora) pravca kojim ce EPS: ima da vam uvale cenu elektricne energije zbog koje cete se pusiti, odnosno to sto danas placaju na uvoz ce da prebace na vasa pleca. Uostalom tako je i za sve ostalo, visokim akcizama za benzin se namice budzet i za plate u drzavnoj sluzbi (koliko bese viska ima drzavnih sluzbenika u Srbiji?), carine i porezi se prelivaju na krajnjeg potrosaca, cene hrane takodje...

    Srecom tu imate izbore malo pa malo pa je dizanje cena struje nepopularno pred izbore, zamislite da imate stabilnu politicku situaciju pa imate izbore na 4 godine i novoformirana vlada odmah po izboirima digne cenu struje jer ce glasaci za 4 godine zaboraviti na to.
  • xZx

    01.02.2022 18:04
    Ekonomski tigar u zlatnom dobu
    Što ne zaokružite cifru bar na 200 hiljada evra? Lakše se pamti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.