Ujedinjeni Arapski Emirati prvi put uvode korporativni porez

Ujedinjeni Arapski Emirati će prvi put u istoriji zemlje uvesti federalni porez na dobit preduzeća, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Ujedinjeni Arapski Emirati prvi put uvode korporativni porez
Foto: Pixabay
Ova vest predstavlja značajan zaokret u zemlji koja je dugo privlačila kompanije iz celog sveta zahvaljujući svom statusu centra neoporezivog poslovanja. 
 
Porez na dobit preduzeća počeće da se primenjuje od 1. juna 2023. godine, javlja CNBC.

Korporativna poreska stopa će u ovoj zemlji iznositi 9,0 odsto na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 dolara), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula odsto radi "podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu", saopštilo je ministarstvo, dodajući da će "korporativni porez u UAE i dalje biti među najkonkurentnijim u svetu".

Porezu i dalje neće podlegati pojedinci čija je dobit ostvarena od zapošljavanja, nekretnina, ulaganja u kapital ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani sa trgovinom ili poslovanjem UAE, navelo je ministarstvo.
 
"Istovremeno, preduzeća u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će da nastave da uživaju pogodnosti od korporativnih poreskih podsticaja sve dok ispunjavaju sve neophodne uslove", dodalo je ministarstvo, ne ulazeći u detalje.
  • BoeserWolf

    07.02.2022 16:20
    @branislav
    gradjani =/= korporacije

  • branislav

    05.02.2022 12:49
    klasika
    Gotovo je više sa sponzorstvima,mora da se deru svi pa i svoji gradjani...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija