Dogovor EU i G7 o blokiranju transakcija ruske Centralne banke

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se večeras uz saglasnost sa zemljama Grupe sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta (G7) da blokiraju transakcije ruske Centralne banke.
Dogovor EU i G7 o blokiranju transakcija ruske Centralne banke
Foto: Pixabay
To je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
 
Politički dogovor ministara otvara put za sprovođenje mere već sutra, rekao je Borelj i ocenio da se "više od polovine rezervi" Centralne banke Rusije nalaze u bankana G7 i da će te rezerve biti blokirane.
Članice G7 i EU dogovorile su se da blokiraju aktivnosti ruske Centralne banke na svom tlu, što znači drastično ograničavanje sposobnosti te banke da konvertuje svoje devizne rezerve. 
Rezerve ruske Centralne banke, koje uključuju sredstva u dolarima, evrima i juanima, ali i zlatne rezerve,  prema agenciji Blumberg, iznose oko 460 milijardi dolara.
 
Posle tog političkog zelenog svetla evropskih ministara, predlog mora da formalno bude usvojen pisanom procedurom na koju će zemlje članice EU morati da odgovore do ponedeljka u 4.00, kako bi se sprečilo da Centralna banka pristupi svojim rezervama na tržištima u EU, Velikoj Britaniji i SAD, saopštili su večeras izvori bliski EU.
 
"Ne možemo blokirati rezerve Centralne banke koje se nalaze u Moskvi ili u Kini. Tokom protekle godine, Rusija se pripremila za sadašnju situaciju smanjivanjem svojih rezervi u dolarima kako bi povećala one u juanima, rubljama i zlatu", rekao je Borelj.
  • Žaklina

    01.03.2022 23:56
    Neverovatno
    Posle ovoga niko vise nece drzati pare na vasim berzama, jer ne vidim da ste uveli sankcije US koja je danas mombardovala Somalijsku decu ili Saudijcima koji godinama istrebljuju decu u Jemenu. Mozda osim izgubljenih zivota, najveca zrtva ovoga rata je istina a profesija novinar je dovedena na scenografa po diktatu sa cenzurisanjem bilo kakvog misljenja ili dokaza koji nedvosmisleno opovrgava harangu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.