AIK banka: Spremni smo da preuzmemo Sberbanku

AIK banka saopštila je da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji.
AIK banka: Spremni smo da preuzmemo Sberbanku
Foto: Pixabay

Na ovaj način će AIK banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, ističe se u saopštenju.

AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, započela je prošle godine proces preuzimanja Sberbanke kojim uvećava svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra.

"Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde evra, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije", istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.
 
Predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Vladimir Bošković je rekao da je ta banka prošle godine ostvarila najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, i rast depozita od 30 odsto.
 
"U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati", kazao je Bošković.
  • Lala

    28.02.2022 16:45
    Crnjak
    Uvesti Srbiji sankcije zbog podrske rusiji.
  • Куп је битан

    28.02.2022 14:42
    Ово преузимање је договорено раније. НБС је само убрзала ствари како би се спречило повлачење депозита и банкрот. Овим потезом Сбер банка у Србији више нема руске власнике и моћи ће да послује нормално без бојазни од увођења било каквих санкција.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.