JP Morgan: Rusku ekonomiju čeka kolaps sličan onom iz 1998. godine

Prihodi koje Rusija dobija od izvoza svoje robe su smanjeni, kao i uvoz u najveću zemlju na svetu, ocenjuju analitičari kompanije JPMorgan Chase & Co.
JP Morgan: Rusku ekonomiju čeka kolaps sličan onom iz 1998. godine
Foto: Pixabay

Kako prenosi Bloomberg, pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) zbog rata u Ukraniji i sankcija mogao bi da bude oko 11 odsto.

Procenjuje se da u prvom kvartalu 2022. godine ruska ekonomija pada 10 odsto na desezoniranom godišnjem nivou, a nakon toga sledi pad od 35 odsto u naredna tri meseca.

Pad ruskog BDP-a bio je 11 odsto i prilikom dužničke krize 1998. godine, tokom vladavine Putinovog prethodnika, Borisa Jeljcina.
 
Sankcije koje su uvedene sada uvedene njenoj centralnoj banci, uz isključenje ruskih poslovnih banaka iz globalnog bankarskog sistema Swift, otežavaju prodaju ruskih energenata, nafte i gasa, prenosi Nova ekonomija.
 
Ruska invazija u Ukrajini izazvala je neizvesnost na globalnim tržištima nafte. Kupci energenata izbegavaju da posluju sa Rusijom, a Sjedinjene Države pokušavaju da je izoluju od globalnih finansijskih tržišta.
 
Centralna banka Ruske Federacije nije uspela da odbrani nacionalnu valutu, a kamatne stope je podigla na 20 odsto. Vrednost rublje je inače pala za 30 odsto u odnosu na američki dolar.
 
Kako ocenjuju analitičari JPMorgan Chase, sankcije potkopavaju dva stuba koji promovišu stabilnost ruske finansijske 'tvrđave': devizne rezerve centralne banke i suficit na državnom tekućem računu.
 
Prihodi od nafte i gasa, kako se dodaje, predstavljaju spas za Rusiju koja tako može da prihoduje u čvrstim valutama (jakim, precenjenim valutama poput nemačke marke, dolara, švajcarskog franka) jer su prodaja i transport energije uglavnom izbegli direktne poremećaje.
 
Rusija je na početku godine imala mesečni suficit na tekućem računu od oko 20 milijardi dolara.
 
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena se i dalje protivi zabrani uvoza nafte iz Rusije i pored kritika koje zbog toga dolaze iz redova republikanaca i demokrata, podjednako.
 
JPMorgan očekuje kako će se ruska ekonomija ove godine pasti za sedam odsto, dok je prethodna prognoza pad bila 3,5 odsto.
  • Roki Balboa

    09.03.2022 19:04
    Srbi znaju sve. Strucniji su od sluzbenika jp morgan banke. Citam ove clanke samo zbog strucnih komentara.
  • Dejan

    08.03.2022 12:10
    Nema pojma
    Rusija je na godišnjem nivou na cenu gasa ispod 300 evra za 1000 kubika imala zaradu oko 350 milijardi evra ,recimo milijardu dnevno.Sada je cena gasa oko 7 puta veća,i pošto JP nije čuo gas se i dalje izvozi i kroz Ukrajinu.Pametnom dosta.Ukini uvoz ruskog gasa i rešio si problem.Ali bato 50 posto gasa u Nemačkoj je ruski.I 10 posto svetske trgovine naftom je iz Rusije.
  • BS

    07.03.2022 23:35
    @Novosadjanka
    Njihove zene bi sve pobegle iz Rusije kada bi im NATO obecao muza iz USA ili EU zemalja, instant bi Rusija izgubila bar 20 miliona zena.
    Ionako ne postoji zemlja na ovom svetu gde se Ruskinje ne udaju u velikom broju, bukvalno Ruskinje hrle ka muslimanskim i azijskim zemljama radi udaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.