Unija poslodavaca predlaže da se reguliše rad od kuće

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da se usvoji okvir za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad od kuće i rad na daljinu.
Unija poslodavaca predlaže da se reguliše rad od kuće
Foto: Pixabay
Poslodavci ocenjuju da mnogi aspekti rada od kuće trenutno nisu regulisani, a da zbog toga štetu trpe i vlasnici firmi i zaposleni.
Jedna od najupečatljivijih promena usled pandemije bio je mnogo čest rad od kuće, zbog zdravstvenih rizika i propisanih mera zaštite i takva pojava jasno je pokazala probleme i rizike, ali i potencijal da se situacija okrene u pravcu pozitivnih promena, ocenjuje se u saopštenju.
"Unija poslodavaca Srbije smatra da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali konkurentnost privrede i poboljšali uslovi rada za zaposlene", piše u saopštenju.
 
Kako se napominje, treba precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu, uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće.
 
Pored toga, dodaje se i da bi valjalo definisati obaveze u vezi sa opremom i sredstvima za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavaca u vezi sa bezbednošću na radu. Dodaje se da je ova inicijativa Unije poslodavaca upućena Socijalno-ekonomskog savetu, posle čega će, ako bude podržana, biti prosleđena i nadležnim državnim organima.
  • Ja

    25.01.2023 16:28
    @Omg

    Ima Vas kojima odgovara hibridno. Ima Nas kojima odgovara ili stalno od kuce ili se vracamo u office. Sa napomenom da ako se vratim u office, kada izadjem kroz vrata firme na kraju dana, gasim sve i do sutra nisam tu, sto nije slucaj ako radim od kuce.

    Jedino sto moze da se regulise ovim zakonom je da je poslodavac duzan da u dogovoru sa radnicima dogovori i nadoknadi troskove za:
    - Struju
    - Internet
    - Grejanje
    - Kiriju (zauzimanje dela privatnog stana za obavljanje delatnosti).

    S obzirom da poslodavac radnicima na daljinu ne mora da obezbedjuje Struju, Internet, Grejanje i prostor u svojim prostorijama, ostvario je i ustedu.
  • NSadjanin

    17.03.2022 07:30
    @detelinara
    Mislis na Bogom dane frilensere koji unose brdo novca, svi od njih zive u Srbiji, a kad treba porez da se plati, odjednom su svi prevodioci sa 100e mesecno.
    Prepoznala je vas drzava, nego se vam se ne dopada promena.
    Ni u jednoj drzavi frilenseri nisu oslobodjeni obaveze placanja poreza, ne zaludjuj se. Srecom su vas prepoznali, jer ste nelojalna konkurencija.
  • Pera

    17.03.2022 01:09
    Samo ne to
    Ako krenu da regulišu biće kao i sa preduzetnicima - uvešće test rada od kuće i primorati sve da dolaze na posao. Bolje da ništa ne diraju, samo će pokvariti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija