Narodna banka Srbije zatvorila 90 menjačnica u Novom Sadu i Beogradu

Narodna banka Srbije je, zbog različitih nepravilnosti u radu, do sada zatvorila 90 menjačkih mesta u Beogradu i Novom sadu na period od 30 dana.
Narodna banka Srbije zatvorila 90 menjačnica u Novom Sadu i Beogradu
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Utvrđene su brojne nepravilnosti, ne samo u vezi sa rasponom kursa, već je bilo otkupa i prodaje efektive van radnog vremena, rekao je za RTS Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS.
Prema njegovim rečima, bilo je i neusaglašenosti odnosa efektive i dinara, a bilo je osoba koja nisu imala setifikat za rad u menjačnicama.
Narodna banka Srbije nastaviće intenzivnu kontrolu i u narednom periodu, kaže Terzić i ističe da država želi da pokaže da su propisi jasni, da moraju da se primenjuju i da zakon važi za sve.
 
Naveo je da se potražnja za stranom valutom drastično smanjila i poručio građanima da ne kupuju evre, jer ne postoji problem sa kursom kao nekada.
 
"U onom periodu udara smo imali 38 miliona evra dnevno, sada je to palo ispod četiri miliona dnevno i sada imamo konstantan pad", rekao je Terzić.
 
Narodna banka propisala je da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove, odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisima NBS.
 
Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a u sredu je objavljena u Službenom glasniku i tako stupila na snagu.
 
Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima.
 
Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.
 
Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.
  • Милан

    19.03.2022 16:28
    "У име здравља" хоће да радите само за бројеве на екрану, хоће да укину кеш како би могли више да Вас конролишу и дуже живе од Вашег рада.
  • ZoxiNS

    18.03.2022 15:11
    @Tamara
    Ja sam prosle nedelje kupio evre po 119.17 u banci dok je svuda u menjacnicama bio 119.5! Nisam kupovao puno, vec koliko mi trebalo da nesto platim u evrima. Strasno je sta rade menjacnice i benziske pumpe.
  • Riciteli

    18.03.2022 00:57
    Ovo nije istina
    Kada postave imena menjačnica koje su zatvorili,onda mogu verovati u ovakvu informaciju. Zatim mislim da je potražnja za Evrom i dalje velika.U manjim sredinama ne možeš kupiti evro,A prodati možeš,mislim na menjačnice. Lično sam to video.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.