Evropa će američki gas plaćati skuplje nego ruski zbog komplikovane tehnologije i transporta

Američki gas, koji je Evropa najavila da će uvoziti kao zamenu za ruski, plaćaće skuplje, navode Jelica Putniković urednica portala Energija Balkana i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.
Evropa će američki gas plaćati skuplje nego ruski zbog komplikovane tehnologije i transporta
Foto: Pixabay
Razlog je, kako kažu, to što se za dopremanje gasa iz SAD, Katara ili od nekog drugog prodavca koristi komplikovanija i skuplja tehnologija.
 
"Prvo gas mora da se prebaci u tečno stanje, pa da se transportuje, putovanje traje, a kada stigne do neke luke u Evropi, mora da se ponovo vrati u gasno stanje", istakla je Putniković.
 
Na pitanje da li će Amerika do kraja ove godine moći da obezbedi Evropi 15 milijardi kubnih metara gasa, koliki je dogovor, navela je da je sada pitanje koliko Džo Bajden ima potvrdu američkih kompanija, koje već imaju ugovorene prodaje svog energenta i hoće li one moći da povećaju proizvodnju tako brzo. Dodaje i da je pitanje hoće li zbog toga što je, i bez krize u Ukrajini, povećana potražnja za energentima u svetu, a naročito u Aziji, azijske zemlje ponuditi bolje cene.
"Nijedna privatna kompanija neće prodati nijednom evropskom kupcu jefinije ako može u Aziji skuplje da proda taj gas", rekla je Putniković.
 
Na pitanje da li će biti problem zbog toga što ruski predsednik Vladimir Putin sada traži da se gas plaća u rubljama, ona podseća da je Iran stalno suočen sa pojedinim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, a da su pojedine zemlje kupovale njegovu naftu i plaćale u zlatu.
 
"Ako neko hoće da kupi robu, on će naći način da se ta transakcija odradi i to ne bi trebalo da bude problem", smatra Putniković.
Dodaje da poslednjih dana slušamo izjave evropskih političara koji, kako kaže, moraju pred svojim glasačima da opravdaju priču o tome da neće Rusima plaćati u rubljama.
 
"Makron je rekao da neće plaćati rubljama, a oni ni ne zavise od ruskog gasa, jer imaju nuklearke za proizvodnju električne energije i nemaju takav problem kao Nemačka, čiji su političari rekli da neće naređivati svojim kompanijama kako i šta da rade", navela je Putnković.
 
Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković podsetio je da je Amerika obećala da će Evropi do kraja ove godine isporučiti 15 milijardi kubnih metara gasa, a 50 milijardi do 2030. godine. Ističe da Amerika u ovom trenutku nema mogućunost fizičke proizvodnje tolike količine gasa da može da izveze na evropsko tržište količine koje premašuju tih 15 milijardi kubika.
 
"S druge strane, američki tečni naftni gas mora da bude 2,7 puta skuplji zato što se zasniva na tehnologiji frakinga koja je mnogo skuplja i koja utiče na cenu", ukazao je.
 
On je saglasan da plaćanje u rubljama nije problem i da ne treba da bude problem, dodajući da onaj ko ima robu može da traži da mu se plati na način koji mu odgovara.
 
Objašnjava da to više ima uticaj na geopolitiku, jer u tom slučaju američka valuta gubi ulogu rezervne svetske valute u plaćanju.
 
"Što se tiče cene, plaćanje u rubljama neće uticati na cenu nafte i gasa, to samo utiče na stabilnost ruske valute", zaključio je Zdravković.
  • pricaj

    29.03.2022 22:17
    pricu
    i dalje
    @nina - vidi mogu da ti odgovorim na sva pitanja sa da. sa svojih 30 plus godina u O&G industriji van ove nesrecne zemlje svasta sam video i radio sa svakakvima - i rusima, kinezima, malezijcima, juznoafrikancima, bliski istok. jos mi samo fali venecuela ali sam i sa tim likovima radio, sto procene stanja opreme, instrumentacije, sto nove projekte.
    tako da mislim da sam verovatno malcice kvalifikovan da pricam o temi od vecine tastatura-ratnika koji samo brane svoje pozicije. otisao sam iz NS posle svih bombi jer sam imao prilike i tako i ostao. kao i gomila ljudi koji isticu iz te nesrecne zemlje kako ko stigne. a povratak verovatno samo penzija ili da tamo odapnes..
    i da, naravno ameri gledaju svoje interese. irak definitivno - ali je tamo kina uzela dosta toga. sirija je cista turska, amerika je propratna pojava tamo. libija ide francuzima i italijanima na dusu. kazahstan je rusija, kao i vecina bivsih stanova. rusija je i pola afrike.
    mi treba da se nadjemo u celoj prici sa nekima sa kim imamo neke sanse - a sa rusima boze sacuvaj. to je moje iskustvo sa njima. suvise smo im i crni i zapadni bez obzira na sve, eventualno smo zgodni kao vazali ili kao prolaz do jadrana, ali ljubav ce se svesti na "priliku da postanete rusi". sve sto lavrov i ostali pricaju obesite na klin. na zalost. zato me uzasno i zivcira ova ruso-histerija.
  • Nina

    29.03.2022 21:15
    @pricaj @ ma da
    A sta si to radio sa Rusima ?Ili sta znamo o Rusima
    Bili ste na naftnim poljima?
    Licno pregledli postrojenja?
    Znas od koga su ih kupili..
    Ma dajte!!!
    Stvarno ste navijacki nastrojeni ali..
    Energenti su svetinja,zivot nacije..
    Tako da
    je to utakmica u kome Ameri namestaju bombarduju ...
    Irak,Iran,Sirija,ubili Gadafija...
    Sve imaju crno zlato...
    Jos nisu morsku vodu pretvorili u gorivo...
    Vazne su cinjenice i sta nam se stvarno sprema,nama,malim drzavama sa dugovima MMF..
    Ovo su zakulisane radnje drzava koje gledaju i planiraju po 10tak godina minimum u buducnos...
    Tesko nama obicnom svetu ...
    u Svetu



  • Dragan

    29.03.2022 07:00
    Ah
    Postrojenja TNG zamišljena za 15 godina na ostrvu Krka u Hrvatskoj odatle išlao jugoslovenski gasovod.Hrvatska kupila iz Katara gas i naftu.Italija zainteresovana da investira da investira u TNG i proširi kapacitete i dovede još veće tablete.Pošto nisu skidali gaće pred Rusima imaju svoju naftu i gas za 25% svojih potreba uz to INA i a svoja nalazišta u severnoj Africi(još iz doba SFRJ kao i nestali Naftagas).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija