Litvanija obustavila uvoz ruskog gasa

Litvanija je potpuno obustavila uvoz ruskog gasa, saopštio je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.
Litvanija obustavila uvoz ruskog gasa
Foto: Pixabay

"Od ovog meseca više nema ruskog gasa u Litvaniji", napisao je Nauseda na Tviteru.

Naveo je da je Litvanija pre mnogo godina donela odluke koje joj danas omogućavaju da bezbolno raskine energetske veze sa Rusijom, prenosi RIA Novosti.
"Ako mi to možemo, može i ostatak Evrope", napisao je Nauseda.
 
Prethodno je Evropska komisija saopštila da planira da smanji zavisnost EU od ruskog gasa, a predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim zemljama".
 
Moskva kao "neprijateljske" označava države koje su Rusiji uvele sankcije zbog njene vojne intervencije u Ukrajini. Da bi kupile ruski gas one će morati da otvore račune u rubljama u ruskoj Gasprombanci.
  • Trtoš

    02.04.2022 20:51
    Nekada je Litvanija vladala Rusijom, a kasnije ih je Švedska prodala carskoj Rusiji. Nikada nisu vratili novac za prodatu kvarnu robu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.