Nekoliko scenarija za NIS - nacionalizacija, prodaja strancima, dogovor sa EU, prislila...

Od 15. maja na snagu stupa novi paket sankcija Evropske unije, kojim će biti zabranjen transport nafte ne samo iz Rusije, već i ruskih kompanija koje posluju na teritoriji EU.
Nekoliko scenarija za NIS - nacionalizacija, prodaja strancima, dogovor sa EU, prislila...
Foto: 021.rs
Time je ugrožen dotok gasa za Srbiju, ali i ceo region Zapadnog Balkana. Iako je najavljen dogovor sa EU, kojim će Srbija biti izuzeta od dogovora, na stolu je još nekoliko rešenja, između ostalog nacionalizacija ili prodaja imovine trećem licu.
Iako se sankcije odnose na celu Evropu, Srbija se nalazi u znatno težoj situaciji nego zemlje regiona. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja 100 odsto zavisi od ruskog gasa i nafte, a većinski paket kontrole nad NIS-om kontroliše Kremlj.
Da je velika glavobolja kod srpskih vlasti, potrđuje poslednji intervju Aleksandra Vučića koji je u četvrtak uveče dao na RTS, gde je rekao da su veliki pritisci pred Srbijom.
 
"Kažu nam: "Da li znate da odlučujemo o tome hoćemo li vas izuzeti iz paketa sankcija za naftu?". Da prevedem, EU je donela odluku koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, po kojoj mi možemo do 15. maja da uvozimo naftu", rekao je Vučić.
 
Poslednje informacije koje su stigle do trenutka objavljivanja teksta, navodi Nova, jeste da će Srbija najverovatnije napraviti dogovor sa EU kojim bi nas isključili iz novog paketa sankcija. To može biti privremeno rešenje, a koje su dugoročne opcije Nova.rs je razgovarala sa stručnjacima koji prate prilike u energetskoj politici.
 
Ekonomista Mihailo Gajić predviđa da je pred Srbijom nekoliko scenarija - nacionalizacija, otkupljivanje dva odsto akcija od Gasproma, otkupljivanje 100 odsto akcija ili dogovor sa EU.
 
"Prvi scenario je da se otkupi paket akcija tako da država postane većinski vlasnik NIS-a, dakle to je onih dva odsto koji nedostaju da bismo mi postali vlasnici. Druga opcija bi podrazumevala da Gasprom proda sve akcije Srbiji, čime bismo mi u potpunosti kontrolisali industriju nafte u Srbiji", kaže Gajić.
 
On naglašava da postoji još jedna od opcija, a to je čista prisila.
 
"To bi podrazumevalo da se nacionalizuje imovina do nekog paketa akcija koji bi bio svima prihvatljiv, ali to sa sobom nosi veliki potencijal sukoba sa Rusijom. Ukoliko se to desi, mi ćemo gotovo izvesno imati probleme prilikom nabavke gasa iz ove zemlje, a mi još uvek samo iz Rusije nabavljamo gas. Ono što je sigurno jeste da mi biramo najmanje loše rešenje od svih loših", jasan je sagovornik lista Nova.
 
Gajić veruje da Rusija neće biti spremna da nam proda preostali paket akcija, a potencijalno rešenje vidi u dogovoru sa EU.
 
"Eventualni dogovor sa EU oko toga da se izuzme Zapadni Balkan iz ovog paketa sankcija može biti dobro rešenje i smatram da je takav dogovor realan. Izvesni dogovori su već napravljeni, ali to znači da će Srbija morati u potpunosti da prilagodi svoju politiku sa EU. Taj teren se već priprema i gotovo sam siguran da ćemo mi napraviti taj zaokret, čime će ka EU doći signal da smo sa njima, što dalje znači da neće biti sankcija", zaključuje sagovornik lista Nova.
 
Energetski stručnjak Miodrag Kapor naglašava da je realna mogućnost da Srbija otkupi većinski paket akcija od Gasproma.
 
"Rafinerija nafte kod nas prerađuje naftu ural, koja se najviše dovozi iz Iraka. Još uvek postoji opasnost da Jadranskim naftovodom neće moći da se prenosi ako se uspostave sankcije prema Gaspromu. Jedna od realnih opcija nakon toga je da onda naš NIS pređe u vlasništvo države Srbije ili nekog trećeg lica kako bi se nastavio promet", priča Kapor za novine Nova.
 
On ističe da ovakve transakcije predstavljaju političke dogovore, te da će se na tom nivou rešiti ovaj problem.
 
"U politici vladaju drugačiji odnosi od čisto ekonomskih, ali ako posmatramo racionalno situaciju u kojoj se nalaze Evropska unija i Srbija, nema logike da Rusi drže većinsko vlasništvo nad NIS-om. Mislim da bi to bio potez očajnika ukoliko se ne dozvoli promena vlasničke strukture", dodaje Kapor.
 
Objašnjava da je Evropskoj uniji "preko glave" koketiranja Srbije sa Rusijom.
 
"Postoji prilična određenost iz EU, ali i SAD da se više Srbiji ne gleda kroz prste prilikom saradnje sa Rusijom, što znači da ćemo morati da uskladimo svoju politiku sa onom koju zastupa Evropa", zaključuje Kapor.
  • Acika

    11.04.2022 17:31
    Ukoliko...
    Ukoliko NIS spadne pod rukovodstvo ovih naših lešinara, ode još jedno preduzeće u ambis, like a EPS, like a MSK, like .... sva državna preduzeća... "Mića pečenjara" bi mu presudio!
  • Rusko pitanje

    11.04.2022 13:35
    Rusko pitanje
    Odgovor na komentar - @Srbija da preseče
    Samo si naveo koliki je ukupan BDP Kine i EU, a ne kažeš koliko Kina, a koliko EU, ima stanovnika, tj. BDP-a po glavi stanovnika. Po tome se gleda koliko je zemlja bogata, kada se podeli BDP po glavi stanovnika (uzimaju se u obzir troškovi života i stopa inflacije - to ti je PKM ili PPP - pogledaj na vikipediji koliko je to, Kina(po podacima sa vikipedije) ima još manji nego što sam ti dole izračunao). Kina ima oko 1,412,000,000 stanovnika, dok EU ima oko 447,000,000 stanovnika. Kada podeliš te cifre, ukupan_BDP/BDP_po_stanovniku, Kina BDP po stanovniku ima oko 21250 $, dok EU ima oko 46900 $, što je više nego duplo, što dovodi do zaključka ko je bogatiji (da računamo pojedinačne države iz Evrope, npr. kapitalističku Nemačku, Francusku, Englesku, ovaj odnos bi bio još veći, ali i EU ima visok standard). Tako da tvoj komentar nema poentu, na njega će se zalepiti samo rusofili, kinofili, neuki i neobrazovani ljudi.
    I da, što ne navedeš koliki je ruski BDP, a koliki, na primer, američki?
  • Lustracija

    10.04.2022 19:57
    Baljezganje
    @Srbija da precese
    To sto si napisao se zove šibicarenje. Ti bi kinezima dao Dunav? Kako li taj tvoj mozak razmišlja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija