Tabaković poručila građanima: Štedite u dinarima

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković savetuje građanima da treba da štede u dinarima, jer je to, kako kaže, ekonomska računica.
Tabaković je za RTS rekla da nismo došli do dvocifrene inflacije, da ona iznosi 9,1 odsto i da se Srbija u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope. Prema njenim rečima, slična nama je Mađarska, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu inflaciju.
"Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rad. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. Srbija je kupila pet milijardi evra i u pandemiji prodali milijardu i sto miliona evra, što je bilo dovoljno da zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda kada su se spojile tri krize - nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa", naglasila je Tabaković.
Kaže da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno milijardu i 160 miliona evra. 
 
Kaže da građani osećaju uvezenu inflaciju, ali da NBS može da garantuje stabilnost. Savetuje građane da ne treba da kupuju evro, jer je Srbija poverenje u državu sačuvala zbog stabilnosti kursa.
 
"Građani treba da štede u dinaru, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju", napomenula je Tabaković.
 
Podsetila je da dok su cene energenata svuda rasle, negde čak i preko 40 odsto, u Srbiji su cene najmanje povećane.
 
Kada je reč o stambenim kreditima, napominje da rata dinarskih kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od veličine i dužine otplate kredita, ali ne veruje ni da će za kredite u evrima biti naglog povećanja.
  • 002211

    14.04.2022 09:31
    Znači, pokupiti sav novac s bankovnog računa i staviti u džep. Za svaki slučaj, a njoj ništa ne treba verovati.
  • Istok Zapad

    14.04.2022 09:19
    Ako ti oni nešto savetuju....znači kontra je ispravno...
  • Zemlja čudesa

    14.04.2022 08:44
    Štednja?
    Od "minimalca" ima baš da se obogatim štednjom. Dok platim račune, klopu i rezervoar gasa u kolima kratak sam 50€. To verovatno Cica sa dvadesetak minimalaca mesečno deli sa nama svoja lična iskustva, kao ono kada je onomad otišla da kupi kafu u radnji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.