Fiskalni savet: Srbiji bi sada dobro došle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene

U Srbiji je ove godine moguća nova kriza i sada bi dobrodošle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene tokom pandemije kovida.
Fiskalni savet: Srbiji bi sada dobro došle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene
Foto: Pixabay
Ovu ocenu Fiskalni savet je izneo u analizi antikriznih budžetskih mera tokom pandemije.
Javne finansije Srbije i dalje se mogu načelno oceniti kao stabilne, ali je prekomerna i suviše neselektivna potrošnja iz prethodne dve godine bila pogrešna, navedeno je u analizi.
"Ne samo što je zbog neselektivne potrošnje povećan javni dug za oko dve milijarde evra više nego što je bilo neophodno, već su tako i nepotrebno umanjeni raspoloživi mehanizmi ekonomske politike u mogućoj novoj krizi", ocenio je Fiskalni savet.
 
Rat u Ukrajini, kako je navedeno, uz već prisutnu visoku inflaciju i energetsku krizu dovešće do nove ekonomske nestabilnosti evropskih zemalja koja bi se praktično nadovezala na zdravstvenu krizu.
 
Srbija je za antikrizni paket mera dala, relativno gledano, 55 odsto više sredstava iz budžeta u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope, odnosno 10,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), po čemu je bila rekorder u odnosu na sve zemlje, koje su u proseku potrošile 6,7 odsto BDP-a.
 
Izdvojena budžetska sredstva za podršku privredi u Srbiji jesu bila prevelika, što je sačuvalo zaposlenost, ali je problem njihova neracionalna raspodela, naveo je Fiskalni savet.
  • aga

    14.04.2022 09:04
    fiskalni
    savet izgleda postoji od 2012 , nikad pre nisam čuo za ove stručnjake ! šteta da oni nisu preuzeli vlast od žutih , kolko bi tek oni pruga , puteva , bolnica , fabrika , mostova .....napravili !
  • Babi snilo

    13.04.2022 14:21
    Srbiji bi dobro došla zamena za:
    - premijerku
    - ministra finansija
    - guvernerku
    - javnu tužiteljku
    - ministra unutrašnjih poslova
    - ministra infrastrukture
    - ministra odbrane
    - ministra zdravstva
    - ministra prosvete
    - ministarku lokalne samouprave
    Nastavi niz ...
  • Običan građanin

    13.04.2022 14:17
    Srbiji bi dobro došla odgovorna vlast a ne ovi priučeni šarlatani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.