Počelo plaćanje ruskog gasa u rubljama

Četiri evropska kupca ruskog gasa izvršili su uplate Gasprombanci u rubljama, objavio je Blumberg, pozivajući se na izvor blizak kompaniji Gasprom.
Počelo plaćanje ruskog gasa u rubljama
Foto: Pixabay
Bez obzira na prekid isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, koje su odbile da plaćaju u rubljama, za sada se ne očekuje da bi to moglo da se desi još nekome, jer je prvi naredni rok za plaćanje druga polovina maja, rekao je sagovornik Blumberga, koji je želeo da bude anoniman, jer je reč o poverljivim podacima.
Prema njegovim rečima, do sada je deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas u Gasprombanci otvorilo račune za uplate u rubljama.
Kupci gasa moraju na posebni račun u Gasprombanci da uplaćuju iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom u evrima i dolarima, a banka ga onda prodaje i konvertuje u rublje.
 
Nemačka energetska kompanija Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog gasa s obzirom da ga plaća prema ruskoj uredbi. U saoštenju se navodi da je novi način plaćanja u skladu sa sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija i podseća na mišljenje koje je o tome dala Evropska komisija.
 
Evropska komisija je prošle sedmice obavestila kupce gasa da im sankcije ne zabranjuju da otvaraju namenske račune u Gasprombanci, ali ih je upozorila da nakon uplata traže potvrdu da su ispunili ugovorne obaveze.
  • Mikica

    28.04.2022 13:46
    Pa logično
    Ljudi kad sipate gorivo u Poljskoj platite u zlotama,u Hrvatskoj u kunama,ne može evro! Ako daš karticu može ali ima taksa,tako i ovde,platiš konverziju u rublje i može. To govori o Rusima koliko su do sada bili fer u poslovanju.
  • Иги

    28.04.2022 08:27
    ЕУ и братство и јединство, знамо како се завршава тај систем. Чим наиђе проблем, пуцање по шавовима.
    Енглези нису случајно напустили ту накарадну организацију.
  • Dragan

    28.04.2022 08:16
    Ah
    Lažna vest kao i sve iz Gasproma.Nema rublja na tržištu.U ugovorima piše "plaćanje isključivo u dolarima i evrima". KGB još rovari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.