Bajatović o novom gasnom ugovoru sa Rusijom, Mihajlović o pronalaženju više snabdevača

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović očekuje da će javnost posle 15. maja moći da sazna više detalja u vezi sa novim ugovorom o snabdevanju gasom koji će biti zaključen sa ruskim Gaspromom.
Bajatović o novom gasnom ugovoru sa Rusijom, Mihajlović o pronalaženju više snabdevača
Foto: 021.rs

"Imamo dovoljno finansijskih resursa i dovoljno alternativa, i mislim da će ugovor sa Rusima biti dovoljno dobar i u smislu cene, da Srbija ne mora da brine. Gasprom isporučuje svoje ugovorene količine. Sada imamo više nego dovoljne količine, punimo skladište gasa Banatski dvor punim kapacitetom. Nema problema", rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović za Tanjug. 

Bajatović očekuje da će javnost posle 15. maja moći da sazna više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom koji biti zaključen sa ruskim Gaspromom
 
"Nemojte previše da me pitate o detaljima. Veoma je nezgodno kada bih ja sada počeo da govorim o detaljima. I zbog pritisaka koji se vrše na nas kada je u pitanju odnos sa Rusijom", rekao je on.
Bajatović kaže da će Srbija sigurno zaključiti novi gasni ugovor sa Rusijom.
 
"Siguran sam da će biti povoljan. Da li će biti jednako povoljan, jako je teško reći. Teško je zamisliti da ostane ista cena", rekao je on.
 
Dodao je da Srbija sada ima gas preko Balkanskog toka, i pristup evropskom tržištu gasa preko Mađarske.
 
"Ali veliko pitanje je koliko će biti gasa za mesec do dva dana, i koliko ćete moći da ga kupite na evropskom tržištu, tu postoji rizik", smatra on.
 
Objasnio je da Srbija zakupljuje kapacitete u Aleksandropolisu, gradi interkonekciju Dimitrovgrad-Sofija, a vrlo brzo će početi da finišira interkonekciju prema Rumuniji.
 
"Gradićemo još jedno gasno skladište Banatski Itebej jer je Banatski dvor skladište za vršna opterećenja. Kada budemo mogli da skladištimo dve do 2,5 milijarde kubika u Srbiji, u tom momentu imaćemo skladišta i za snabdevanje i za rezervu", rekao je Bajatović.
 
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da su diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom. Ona je istakla da će završetkom tog gasovoda Srbija dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.
Mihajlović je izjavila da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.
 
"Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije, ali se cela Evropa opustila. Krajnje je vreme da učinimo sve što možemo kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji. Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije. Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača, koji god bio", zaključila je ona.
  • Roko

    05.05.2022 21:00
    Blago nama s njima
    I Zoka i doktor Bajatović su veliki stručnjaci. Kad oni nešto kažu, mora im se verovati, a kasnije, videće se.
  • Deja

    05.05.2022 19:58
    Za SNS je još rano i pitanje je kada će doći vreme ali doći će, a sa druge strane apsolutno je sazrelo da se SPS konačno otera na smetlište istorije da se svi njihovi prokuženi i polupismeni direktori posmenjuju. DOSTA
  • Ташоли

    05.05.2022 18:01
    Гасни интерконектор са Бугарском је играчка у поређењу са турским током кроз Србију (малтене 10 пута мањи капацитет). Сем тога, гаса за Србију из Азербејџана нема и неће га ни бити. Течни гас из Александрополиса ако и када потече, као и сваки други течни гас биће неколико пута скупљи од руског (због тога је Украјина и гурнута у рат). Ко ће то да плати? Пре ће се народ грејати на дрва него на прескупи гас. Складишта свакако треба градити што пре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija