Netfliks zbog gubitka pretplatnika otpustio 150 radnika

Netfliks je otpustio oko 150 radnika mesec dana nakon što je objavio da prvi put u poslednjih deset godina gubi pretplatnike.
Netfliks zbog gubitka pretplatnika otpustio 150 radnika
Foto: Pixabay
Otpuštanja će uglavnom pogoditi podružnicu u Kaliforniji u kojoj radi oko dva odsto severnoameričkog osoblja. Netfliks kao razlog otpuštanja iznosi pad prihoda, prenosi BBC.
Nije otkriveno koji će delovi poslovanja biti pogođeni, ali "Los Angeles Times" objavio je da se radi o odeljenjima zapošljavanja, komunikacija i sadržaja.
Netfliks se bori s odlaskom pretplatnika. U aprilu je iznenadio objavom da je u prvom tromesečju 2022. izgubio 200.000 pretplatnika i upozorio da bi mogao ostati bez još dva miliona u narednom tromesečju. Nakon toga su mu deonice potonule za 35 odsto u jednom danu. Sada se njima trguje po 190 dolara, što je 46 odsto manje nego pre objave pada broja pretplatnika.
 
Iako Netfliks ima 220 miliona pretplatnika na globalnom nivou i očigledno ostaje tržišni lider, u poslednje vreme suočava se sa žestokom konkurencijom platformi poput Dizni Plusa, HBO-a i Amazonovog Prajm Videa.
 
U prošlomesečnom izveštaju o zaradi kompanija je navela da su broju pretplatnika naštetili rat u Ukrajini i odluka o podizanju cena u SAD-u. Procenjuje se da je samo povlačenje s ruskog tržišta Netfliksu odnelo 700.000 pretplatnika.
 
Neki analitičari smatraju da je nakon porasta broja pretplatnika tokom pandemije Netfliksu ponestalo jednostavnih načina za razvoj poslovanja. Kompanija je u potrazi za jeftinijim modelom poslovanja, zasnovanim na reklamama, a nagađa se i da planira da zaustavi deljenje lozinki među domaćinstvima.
  • pera nevera

    18.05.2022 12:36
    Baš sam se nasekirao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija