Najčešće nedoumice pri uzimanju stambenog kredita

Stambeni kredit je jedna od najbitnijih odluka u životu. Za mnoge je to događaj koji se dešava samo jednom tokom života, pa je logično da postoje i neke dileme...
Najčešće nedoumice pri uzimanju stambenog kredita
Foto: Pixabay
Prema istraživanju koje je sproveo portal Kamatica, četiri najčešće dileme koje se javljaju dok tragamo za stambenim kreditima su sledeće:
Kolika treba da bude plata?
Prvo i osnovno je da budete zaposleni za stalno, a onda na red dolazi i visina plate. U suštini, važno je da plata bude redovna, da ide preko računa, a što se tiče same visine, ona varira od banke do banke. Većina banaka neće želeti da daje kredit ukoliko je plata minimalna, a sve posle toga je stvar dogovora sa bankom.
 
Da li sam kreditno sposoban? I šta je kreditna sposobnost?
 
Kreditna sposobnost je prva stvar koju će banka proveravati kod vas. To znači da će bankari gledati da li imate neki kredit koji trenutno otplaćujete, da li ste redovni platiša, da li imate dugovanje koje je zabeležno u Kreditnom birou, ali i to koliko mesečno zarađujete, pa se zbog toga ovo pitanje na neki način nadovezuje na prvo.
 
Kada sve ovo banka proveri, onda dobija sliku vaše kreditne sposobnosti i odlučuje da li imate uslove da aplicirate za kredit.
 
Da li se prvo bira stan ili najpovoljniji kredit?
 
Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Da li prvo da potražite stan koji želite, ili da prvo dobijete ponudu od banke za kredit, da znate sa koliko novca raspolažete? Odgovor je u vama. Ukoliko ste neko ko odgovara fotorobotu idealnog bankarskog klijenta, onda možete prvo tražiti stan. Ukoliko mislite da to niste - onda je možda bolje da prvo potražite kredit.
 
Da li moram da prebacim platu u banku kod koje podižem stambeni kredit?
 
Zavisi od banke. Neke ovo traže kao obavezu, neke ne. Međutim, svaka banka će vam sa prebacivanjem plate dati povoljnije uslove kredita, a ako to ne učinite, pojedine banke će vam ponuditi stambeni kredit koji vam se uopšte ne isplati da kupujete. U tom smislu, odgovor se sam nameće.
  • Gonzalo

    23.05.2022 09:37
    @rale
    A kako obican smrtnik da uzme stan osim preko stambenog kredita? To da su banke lihvari i najobicnije lopuze, stoji, ali nazalost drugog izbora nemamo. Ono sto drzava moze da ucini jeste da regulise vise rad banaka. Da ne otimaju crno iza nokta, da kontrolisu inflaciju i rast kamatnih stopa, ali to necemo nikad docekati u zemlji Srbiji zbog nekompetentnog kadra u drzavnim institucijama. Jos jedan podatak koji govori da nisu krediti ti koji dizu cijenu, nego kriminal, pranje novca, i pohlepni investitori, jeste da je prosle godine samo oko 35% stanova uzeto na kredit, a nikad vise nekretnina nije prodato u poslednjih 15 godina. Pa sad, ko je lud tu. Odakle Srbiji toliko zivog kesa da kupuje nepokretnosti. Ili zivimo u zlatnom dobu (ne zivimo), ili je ipak veliki procenat toga 'mutan' posao. A drzava ne provera poreklo novca nikome. Samo nek se okrece.
  • rale

    23.05.2022 08:17
    Stambeni krediti su stvorili iluziju mogućnosti posedovanja nekretnine za svakoga, a u stvari potencijalno dižu cene nekretnina beskrajno i sve uz finalnu dobit banaka preko tržišne spekulacije. Nije to samo u regionu, i u Americi ljudi uzimaju 2-3 miliona USD kredita za neku drvenu straćaru samo zato što je u Kaliforniji. A u realnosti što su neki stambeni projekti veći, to su po kvadratu jeftiniji, što znači da država treba značajno da učestvuje u velikim stambenim projektima, reguliše ovu oblast i pruži uslove tako da svako ko ima običan posao može za 10 god da priušti nekretninu, ili da je razumno iznajmljuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija