Mogu li menjači novca da dolaze u "kućne posete"?

U jednoj beogradskoj menjačnici na pultu stoje flajeri kojima oglašavaju da dolaze na kućnu adresu radi zamene novca, plaćanja računa i slično, poput potrčka.
Mogu li menjači novca da dolaze u "kućne posete"?
Foto: 021.rs
Naime, kako piše Politika, menjači kažu da je to njihova usluga za komšije koje iz raznih razloga poput bolesti ne mogu sami to da obave.
Kurir dođe na vrata, uzme račune, realizuje plaćanje u menjačnici i vrati klijentu priznanice s pečatom i tek onda uzme novac. Usluga se ne naplaćuje.
Slično je i kod zamene deviza. Klijent kaže šta mu treba, odnosno koliko novca menja, kurir donese dinare ili devize s priznanicom o transakciji. Sve je to lepo i humano, navodi Politika, ali nije po propisima koji nalažu da se ovakvi poslovi mogu obavljati samo na menjačkom mestu.
 
U Narodnoj banci Srbije (NBS) navode da nije dozvoljeno da ovlašćeni menjač obavlja menjačke poslove tako što će doći na kućnu adresu građana radi "razmene novca". Takvo postupanje suprotno je Zakonu o deviznom poslovanju i uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i predstavlja devizni prekršaj za koji su propisane i novčane kazne.
 
U NBS navode da ovlašćeni menjač "izuzetno menjačke poslove može da obavlja i van menjačkog mesta za koje je dobio ovlašćenje".
 
Navode da je, na primer, moguće da menjačke poslove obavlja preko putujućeg menjača koji je radnik ovlašćenog menjača i koji te poslove radi na teritoriji Srbije u prevoznom sredstvu u putničkom saobraćaju ili na privrednim, turističkim ili sličnim manifestacijama ili na određenom prostoru, kad se zbog prirode tih manifestacija ili prostora menjački poslovi ne mogu obavljati putem privremenog blagajničkog mesta.
 
Imajući u vidu navedeno, mišljenje NBS je da postupanje ove menjačnice ne spada u navedene slučajeve.
  • Odenkirk

    24.05.2022 16:39
    Sveopšti popis
    Slažem se sa komentarom koji je napisao ex chapman. Sa istim ciljem će i popisivači ulaziti u naše domove, da ošacuju imetak svakog od nas, što kroz pitanja, što kroz posmatranje.
  • Ljudi

    24.05.2022 10:38
    dubioza
    Ljudi dubioza svega je da oni to ne rade jer su divni, nego fali evra, i na sve moguće načine idu da bi te evre kupili, teško da ćete evre kupiti od njih.
  • ex chapman

    24.05.2022 10:00
    dileri
    menjaci - dileri
    danas ti dodje u kucu, zameni ti evre, osacuje koliko imas, a sutra te posete "momci sa fantomkama"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.