Pad u maloprodaji u državama EU, najviše u Sloveniji i Nemačkoj

Maloprodaja u evrozoni i državama EU pala je u aprilu više nego što se očekivalo, što je uglavnom posledica smanjene kupovine hrane, pića i duvana.
Pad u maloprodaji u državama EU, najviše u Sloveniji i Nemačkoj
Foto: Pixabay
To odražava manju kupovnu moć građana u periodu snažnog rasta cena energije, pokazao je izveštaj Kancelarije za statistiku Evropske unije (Eurostat), javlja Rojters.
Prema saopštenju Eurostata, obim maloprodaje u 19 zemalja koje dele evro opao za 1,3 odsto na mesečnom nivou u aprilu, što je povećanje od 3,9 odsto na godišnjem nivou.
Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su rast od 0,3 mesečno i rast od 5,4 na godišnjem nivou, navodi britanska agencija. Najveći pad u zemljama EU u celini i u državama koje koriste evro bio je u prodaji prehrambenih proizvoda, pića i duvana - za 2,3 odsto u EU i za 2,6 odsto u evrozoni.
 
U padu je i prodaja široke potrošnje i neprehrambenih proizvoda - za 0,9 podsto u EU, a za 0,7 posto u zoni evra. Benzinske stanice bečleženajveći pad - za 1,4 procenta na nivou Unije, a za 1,9 odsto u državama koje koriste evro kao valustu.
 
Među zemljama članicama Unije čiji podaci su bili dostupni Eurostatu, najveći pad prodaje u aprilu imala je Slovenija - za 7,7 %, a slede Nemačka (5,4) i Letonija (3,9). Najveći rast prodaje je imala Španija - 5,3 odsto, a sledi Luksemburg gde je malorpodaja porasla za 3,7 odsto.
  • db

    08.08.2022 20:14
    Potvrda pada
    Ako iko ikakve veze sa tim delovima sveta -pad je vidljiv .
  • Dusan Dzigurski

    04.06.2022 13:34
    Jadnici
    Ti Nemci i Slovenci su najobicnija sirotinja, oni su niko i nista u poredjenju sa Srbima koji se raspadaju od para koje zaradjuju. Bar tako kazu nasi mediji a oni nikada ne lazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija