Energetska kriza ogolela probleme javnih preduzeća u Srbiji: Ko se kako snašao?

Energetska kriza je snažno pogodila Srbiju, pre svega zbog dugogodišnjeg lošeg upravljanja javnim preduzećima iz energetskog sektora, navodi Fiskalni savet u najnovijoj analizi.
Energetska kriza ogolela probleme javnih preduzeća u Srbiji: Ko se kako snašao?
Foto: Pixabay
Prema pisanju Nove ekonomije, fiskalni savet je ocenio da je Vlada u Nacrtu Fiskalne strategije za 2023. sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu predvidela stabilizaciju budžeta i umanjenje javnog duga, što je pozitivno.
Međutim, u Strategiji nisu prepoznati svi potencijalni rizici.
Vlada u Fiskalnoj strategiji nije temeljno objasnila uzroke krize u snabdevanju gasom i električnom energijom koja je Srbiju zadesila tokom protekle grejne sezone, upozorava se u analizi. U Strategiji se samo načelno isitče da je to uglavnom bila posledica spoljnih činilaca. Međutim, sve analize koje koje je izradio Fiskalni savet upućuju na suprotan zaključak.
 
Najveći rizik u narednom periodu je Srbijagas. Ovo preduzeće je od decembra prošle godine do danas dobilo već oko 500 miliona evra iz budžeta, a i u toku 2022. godine bi iz budžeta moglo da se da više nego što se planirano.
 
Kao veliki rizik Fiskalni savet ističe i EPS.
 
"...ukoliko se prodajna cena struje ubrzo ne poveća i nastavi sa odlaganjem krupnih reformskih koraka, pitanje je vremena kad će ovo preduzeće (EPS) postati direktan budžetski trošak", piše u analizi.
 
EPS više ne može da proizvede dovoljno električne energije za domaće potrebe, pa struja mora da se uvozi po veoma visokim cenama.
 
U planu manji i rashodi i prihodi
 
Trogodišnji plan predviđa da će se poreski prihodi kumulativno smanjiti za 1,5, a neporeski za 0,4 procentnih poena do 2025. godine. Umanjenje poreskih prihoda je pre svega posledica očekivanih makroekonomskih kretanja.
 
Sporiji rast privatne potrošnje od BDP-a, stabilna potrošnja naftnih derivata, postepeni pad potrošnje duvanskih proizvoda utiču na smanjenje učešća prihoda od PDV-a, akciza i ostalih poreskih prihoda.
 
Država je u martu smanjila i akcize na naftne derivate za 20 odsto, dok je do maja na snazi smanjenje akciza od 15 odsto u odnosu na inicijalni iznos. 
 
Iako Vlada planira da smanji i budžetske rashode u naredne tri godine, Fiskalni savet upozorava da bi zbog problema u poslovanju javnih preduzeća subvencije mogle da premaše plan već u ovoj godini.
 
"Tradicionalni korisnici subvencija", Železnice, JP Putevi i Resavica, godinama unazad "usisavaju" više novca nego što se incijalno opredeli budžetom", ističe Fiskalni savet.
 
Država i dalje troši mnogo i po osnovu kazni i penala, o čemu je Nova ekonomija već pisala.
 
"Ukupna izdvajanja za ove namene u Republičkom budžetu za 2022. godinu predviđena su na nivou od skoro 200 miliona evra (bez troškova restitucije), što znači da se ovaj iznos duplirao u odnosu na 2015. i gotovo upetostručio u poređenju sa 2010. godinom", piše u analizi Fiskalnog saveta.
 
Takođe, ukoliko Srbija ne smanji svoj javni dug, sadašnji budžetski rashodi za kamate od oko milijardu evra relativno brzo će se povećavati u narednim godinama zbog rasta troškova zaduživanja što će onda biti sve veći neproduktivni rashod države koji će vršiti još snažniji pritisak na javne finansije zemlje.
  • RVosha

    04.06.2022 20:43
    Smrdija
    Zar je moguce da postoji energetska kriza u ovom mocnom lideru regiona?
    Prosto ne mogu da poverujem u tako nesto.
  • /

    04.06.2022 20:05
    /
    inflacija 90ih je posluzila i da se jp rasterete viskova zaposlenih u njima posto je veliki broj dao otkaz i presao na rad kod privatnika ili da se samozaposljava.

    sireci srpske zemlje sluzba je u jp utrpala jos vise olosa u njih.

    hoce li ova kriza posluziti da se neko vrati kuci?
  • Pićuka

    04.06.2022 18:25
    Videćete za dve -tri godine kakva je tek katastrofalna kadrovska politika odradila devastaciju javnih preduzeća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.