Korak ka "nultom zagađenju": Evropski parlament traži zabranu prodaje vozila na benzin i dizel

Evropski parlament je većinom glasova usvojio zakon koji predviđa da će u Evropi od 2035. godine moći da se prodaju samo automobili sa nultom emisijom štetnih gasova.
Korak ka "nultom zagađenju": Evropski parlament traži zabranu prodaje vozila na benzin i dizel
Foto: Pixabay

To znači da će biti zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel, preneo je Politiko.

Zakon čiji je cilj da se do 2030. godine smanji ukupna emisija ugljen-dioksida za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, podržalo je 339 evroparlamentaraca, 249 je bilo protiv, a 24 su se uzdržali od glasanja.

Ovim glasanjem posao oko tog zakona nije završen jer tekst sada treba da se usaglasi sa Evropskim savetom, a konačnu verziju trebalo bi da potpišu ministri za zaštitu životne sredine država članica Evropske unije na sastanku u Luksemburgu 28. juna.
 
Želja je da se u Evropi ubrza prelaz na električna vozila i da se proizvođači automobila podstaknu da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno podstaknuto drugim zakonom, koji će od država članica zahtevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.
  • MilanNS

    10.06.2022 12:04
    EU
    Koliko sam ja razumeo to se odnosi na EU, a EU nije Evropa već deo Evrope. A inače sad je tek jasno zašto im je dupe zinulo za naša nalazišta litijuma. Mi ako pod hitno ne promenimo kurs nema nam spasa.
  • Подбарац

    10.06.2022 09:24
    "Da se vi školovani šta pitate, otišli bi i Srbi i Srbija u q..ac odavno!"

    Зато је наша будућност у нешколованим! Само снажно!
  • Лиманац

    09.06.2022 16:27
    Неопевана ЕУ опет задире у српски национални идентитет са својим мазохистичко-левичарским идејама Шороша, Била Гејтса и излапелог Бајдена. Они хоће да нам одузму људско достојанство и право да возимо немачке половњаке. Ако то ураде Срби као народ ће нестати јер су Ауди, БМВ, Мерцедес и Пасат дубоко уграђене у наше национално биће још од Немањића.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija