Ruski prihodi od energenata verovatno veći nego pre rata u Ukrajini

Rusija verovatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego pre invazije na Ukrajinu, rekao je američki savetnik za energetsku bezbednost Amos Hohstin.
Ruski prihodi od energenata verovatno veći nego pre rata u Ukrajini
Foto: Pixabay

"Ne mogu to poreći", rekao je on u senatskom pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novca od prodaje svoje nafte i gasa sada nego nekoliko meseci pre izbijanja rata.

SAD i Evropska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.
Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, takođe su doprineli porastu globalnih cena nafte i gasa. Cena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u poslednja tri meseca.
 
Hohstin je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svetu nakon pandemije kovida-19 puno veće, snažnije nego što je iko predvideo.
 
Rusija je istovremeno mogla da proda više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije, uz velike popuste u odnosu na druge snabdevače.
 
Hohstin je rekao da, iako je cena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u poređenju sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cena znači da su ruski prihodi sada vrlo verovatno veći.
 
Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u maju nego u aprilu, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, što će verovatno ponovo porasti u junu.
  • Gari

    10.06.2022 18:48
    Nemozete vi Ameri da istrebite Rusa kao sto ste Indijance.Tvrd je orah Ruski,zobe slomi al ga ne polomi…
  • Обсервер

    10.06.2022 17:02
    Санкције ?
    И штаћемо сад ?
  • Лиманац

    10.06.2022 16:38
    z
    Све иде по плану!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.