Šoškić o najavljenim povećanjima plata i penzija: Ishitreno i politički popularno

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije.
Šoškić o najavljenim povećanjima plata i penzija: Ishitreno i politički popularno
Foto: 021.rs

Najavljena povećanja nazvao je "ishitrenim" i "politički popularnim".

"Mislim da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije. Eventualno da budu korigovane za neki rast BDP-a ili produktivnost, da se nađe neka jednačina", rekao je Šoškić za Insajder TV.

Po njegovim rečima, potrebno je zauzeti konzervativan stav u ovom periodu, jer "bez obzira što su javne finansije trenutno stabilne, ili tako izgledaju, imamo nekoliko potencijalnih izazova".
 
"Prvo je što ne znamo kako će se kretati cena finansiranja našeg javnog duga, dakle kamatne stope idu naviše, pa samim tim bi trebalo da težimo da javni dug bude na nešto nižem nivou da bismo mogli da ga redovno i bez teškoća finansiramo. S druge strane, nije sasvim jasno kako će se odvijati ova situacija oko krize u Ukrajini i kakve će to konsekvence imati", kazao je on.
 
Šoškić je dodao da bi zbog toga Srbija morala da bude oprezna jer je jedna od mogućih posledica i veća cena energenata.
 
"Mislim da je dobro da smo potražili način da obezbedimo jeftinije energente u narednom periodu, ako je to moguće. Mislim da treba da držimo otvorenim što je moguće više slobodne trgovačke komunikacije sa svim zemljama u svetu jer će nam to omogućiti da, ukoliko cene negde počnu da rastu, da mi možda potražimo neku alternativu", istakao je Šoškić.
 
Komentarišući rast kamatnih stopa, on je naglasio da bi svi trebalo da budu obazrivi – od onih koji imaju kredite, preko gradjana koji tek žele da ih uzmu, do države jer se rast kamatnih stopa odražava na cenu koju država plaća kada se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu.
Šoškić je dodao i da postoji razlog za zabrinutost kada je reč o javnom dugu Srbije, koji trenutno iznosi 31 milijardu evra, jer se rast kamatnih stopa odražava i na njega.
 
"Dakle, kamatne stope su sada na jednom prelomnom putu, one su već krenule naviše. I kada to povećanje krene, isti nivo duga koji smo imali juče danas postaje mnogo skuplji za nas", naveo je.
  • Steva

    18.06.2022 10:57
    ma svi ste vi isti
    "Mislim da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije. Eventualno da budu korigovane za neki rast BDP-a ili produktivnost, da se nađe neka jednačina", rekao je Šoškić za Insajder TV.

    Jaoo,gle ti šoleta kako je on zabrinut za budućnost države,a jeli Dejane gde ti beše da kažeš koju reč kada su penzionerima 4 godine smanjivane penzije ? nisi se tada oglašavao.Ja ga pamtim kada su ga u Tadićevo vreme novinari upitali; gosp."Šoškiću zašto ste podigli plate sebi i svojim saradnicima sa 420000 din na 480000 din zar dosadašnja plata ne zadovoljava životne vaše potrebe". A on im odgovori onako lakonski, ha pa to nije ništa u dnosu na plate šefova nekih poslaničkih grupa,a koje imaju manju odgovornost od mene. A, baška što potiče iz vrlo imućne porodice,opet mu nikada nije dosta novca.Jako je lep primer dao svojim sardnicima i onima koji će ga naslediti na mestu guvernera.
  • Dr Miggyy

    18.06.2022 10:08
    KAKVA RADOST ZA PENZIONERE?
    Vučić je nagovestio povećanje penzije za sledeću godinu za čitavih njegovih 18,2%. Ovim brojkama zamajavaće svoju glasačku mašinu čitavih sedam meseca, po pravilu ko izdrži. On je zaboravio da je tim penzionerima otimao dobar deo penzije šetiri godine, a o vraćanju ni reč, sram ga bilo. Ovim brojkama zamajavaće svoju glasačku mainu čitavih sedam meseca, po pravilu ko izdrži. Očekuje se da se s njim solidarišu i svi ministri veličajući postupak vođe. Ovde se oglasio i poltron Krkobabić sa svojим PUPS-om koji broji jedva jedan kombi članova. Penzije u Srbiji su jedino veće od penzija u BiH i pale su ispod 40% prosečne plate. Izdržite penizioneri do Nove Godine, posle će biti lakše, blagodareći vašeg dušebrižnika?Po ovom pitanju prof Šoškić baljazga, jer je zaboravio da prosečne penzije od 2012. do danas su pale sa 60% na ispod 40% prosečne plate, a on se buni što otimač penzija uvećava je za 18% uz božju pomoć, normalno.
  • misko

    18.06.2022 09:40
    pljacka se nastavlja
    Povecanje najavljuje 7 meseci ranije da bi se penzioneri radovali, a sta ce biti sutra to ih ne interesuje. Ceka nas teska i duga zima, ko prezivi saznace da ce ovo povecanje biti tek crkavica, inflacija ce to NAJAVLJENO povecanje pojesti. Inace prosecna penzija 30.978 a prosecna plata 74.664 dinara, ili manje od 40%, 2012 g. za vreme ,,zutih,, bila je 60% od prosecne plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.