Koje zemlje članice EU su najzaduženije?

Širom Evropske unije postoje značajne razlike u pogledu sektora koji najviše utiču na javni dug, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).
Koje zemlje članice EU su najzaduženije?
Foto: Pixabay
Među državama članicama za koje su dostupni podaci, udeo javnog duga koji je držao sektor finansijskih korporacija na kraju 2021. godine bio je najveći u Švedskoj (74 odsto), a zatim u Danskoj (73 procenta), Češkoj (67 odsto), Hrvatskoj (65 procenata), Holandiji i Italiji (obe po 63 odsto) i Poljskoj (60 procenata).
Nasuprot tome, najveći deo duga koji drže nerezidenti (ostatak sveta) zabeležen je na Kipru (89 odsto), a slede Estonija (70 procenata), Litvanija (65 odsto) i Letonija (64 odsto).
Generalno, širom EU manje od 10 procenata duga drže rezidentni nefinansijski sektori (nefinansijske korporacije, domaćinstva i neprofitne institucije koje opslužuju domaćinstva), uz primetne izuzetke u Mađarskoj (25 odsto), Malti (17 procenata), Portugalu (13 odsto) i Irskoj (10 procenata).
 
Za 18 država članica evrozone ceo ili skoro sav javni dug (veći od 99 odsto) po nominalnoj vrednosti bio je denominovan u nacionalnoj valuti.
 
To su Belgija, Estonija, Irska, Kipar, Litvanija, Luksemburg, Finska, Portugal, Malta, Francuska, Letonija, Španija, Slovačka, Holandija, Slovenija, Italija, Austrija i Grčka. Među zemljama evrozone, samo za Nemačku više od jedan odsto javnog duga nije denominovan u evrima.
 
Samo u tri države članice EU više od 50 odsto njihovog bruto duga centralne vlade bilo je denominivano u stranoj valuti na kraju 2021. godine: Bugarskoj (74 odsto), Hrvatskoj (72 procenta) i Rumuniji (52 odsto). Ove tri zemlje nisu deo evrozone, a najveći deo njihovog deviznog duga denominovan je u evrima.
 
Kada je reč o Srbiji, javni dug je na kraju 2021. godine bio 30,13 milijardi evra, što je iznosilo 56,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Teme

dug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.