Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva

Sve veća globalna nestašica goriva katapultirala je cene uglja na azijskim tržištima na rekordne nivoe, preteći daljim povećanjem računa za struju i rastom inflacije.
Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva
Foto: Pixabay
Cena uglja na spot tržištu u australskoj luci Njukasl skočila je za 3,4 odsto na rekordnih 402,50 dolara po toni, prema dvonedeljnom indeksu koji je izračunava kompanija IHS Markit, izveštava "Blumberg".
To je prvi put da se ovaj pomno praćeni spot indeks popeo iznad 400 dolara.
Pošiljka uglja za julsku isporuku u Evropu prodata je u petak po ceni od 421 dolara po toni, što je rekord svih vremena za taj region, prema podacima trgovaca. Pošiljke za Aziju su prošle nedelje takođe trgovane po ceni iznad 400 dolara, dodaju trgovci.
 
Proizvođači električne energije širom Azije i Evrope žure da obezbede dodatne količine uglja kao zamenu za sve manje zalihe prirodnog gasa. Nemačka i Austrija ponovo stavljaju u pogon neaktivne elektrane na ugalj zbog ograničenih isporuka gasa iz Rusije, dok Japan i Južna Koreja prave zalihe ovog goriva uoči talasa vrelog letnjeg vremena.
 
Snažna potražnja i nedovoljna ponuda uglja preti da još više podigne račune za struju domaćinstava i da izazove restrikcije u siromašnijim ekonomijama u usponu, kao što je Pakistan, navodi "Blumberg". 
 
Rastuća potražnja predstavlja neverovatan povratak uglja na globalno tržište energenata, za koji se donedavno smatralo da je na putu da bude ukinut kao gorivo.
  • Telep

    28.06.2022 18:46
    Tesla Coal
    Ljudi tesko kapiraju da elektricni automobili pretezno idu na ugalj.
  • w/e

    27.06.2022 11:24
    brao
    Nije nestasica, vec su uveli sankcije i sad kukaju kako nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.