"Smirnoff" votka napušta Rusiju

Britanski proizvođač alkoholnih pića "Diageo", proizvođač votke "Smirnoff", napušta Rusiju usled pritiska zapadnih sankcija prema Moskvi zbog Ukrajine, saopštili su predstavnici kompanije.
"Smirnoff" votka napušta Rusiju
Foto: Pixabay
"Doneli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji", rekao je predstavnik kompanije novinarima u utorak, prenela je novinska agencija Interfaks.
Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest meseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on.
"Diageo" je jedan od najvećih svetskih proizvođača alkoholnih pića, koji poseduje popularne brendove kao što su Smirnof, Džoni Voker, Ginis, Bejlis...
 
Prema podacima sa vebsajta kompanije, "Diageo" snabdeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.
 
"Diageo" je prestao da izvozi proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kompanija kao razlog obustave navela "stanje globalnih lanaca snabdevanja", koje je kriza u Ukrajini dodatno pogoršala. Od marta kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.
 
"Diageo" je počeo s izvozom na rusko tržište 2006. godine, a 2020. je počeo da flašira viski Bels i Vajt Hors u destileriji u Sankt Peterburgu.
 
Brend Smirnof rođen je 1864. godine, kada je Pjotr Arsenijevič Smirnov pokrenuo u Moskvi destileriju votke.
 
Posle bekstva iz Rusije, nakon revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušavala da uspostavi ovaj brend u nekoliko zemalja pre nego što se nastanila u SAD i na kraju prodala kompaniju. 
  • Joca

    30.06.2022 11:49
    Smešno
    U Moskvi ovu Smirnoff votku ne možeš nigde da vidiš, pored nekih 100-tinjak lokalnih brendova + 10-tak ruskih globalnih brendova. Samo im čine uslugu, više će prodavati ruski brendovi, a profit ne ide u Englesku nego ostaje u Rusiji... barem votku znaju da prave!
  • beli

    30.06.2022 10:09
    brokoli su hrana
    Ovo je sankcija koja ce pogoditi ruse?
  • Rap slap

    29.06.2022 23:16
    Za drugo još i nekako ali ne verujem da će Rusi ostati bez alkohola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija